Moeder Kopecky over het moeilijke jaar van Lotte en familie: 'Tranen van geluk, maar ook van dikke miserie'

Prachtige woorden van de moeder van Lotte Kopecky, die haar dochter op de camping wereldkampioen zag worden.

UCI World Championships Cycling 2023 women

Lotte Kopecky kende het misschien wel raarste jaar dat een sportvrouw kan hebben. Sportief groeiden de bomen tot in de hemel, maar privé was het een rampjaar. Ze brak met haar vriend (die ook haar trainer was), maar bovenal overleed haar broer Seppe, en daar kwam in juni nog eens de dood van haar opa overheen.

Het diepste zwart

Het verklaart de tranen na afloop bij Kopecky in haar emotionele finishinterview. Aan de andere andere kant van de tranen biggelden ook bij moeder Anja de tranen over de wangen. Op een camping in de Vlaamse streek de Kempen zag ze haar dochter de regenboogtrui aantrekken.

Het deed haar veel om haar dochter zo te zien huilen naar de finish. Ze verwoordde het prachtig tegenover een journalist van Het Nieuwsblad, die aanwezig was op de camping.

"Geen enkel goud kan het diepste zwart doen vergeten. Ik noem deze regenboogtrui dan ook geen troost. Voor mij niet, maar ook niet voor Lotte. Dat hoeft het ook niet te zijn. Het zijn twee dingen die volledig los van elkaar staan. Al zal Lotte uit het verlies misschien wel kracht hebben geput. Dit zijn duidelijk tranen van geluk, maar ook tranen van dikke miserie."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Seppe stampt symbolisch mee

Ze vertelt hoe hard het verlies van haar zoon en Lotte haar broer er is ingehakt. "Seppe was hier vandaag zo graag bij geweest. Hij was haar grootste supporter. We zeggen altijd dat Seppe nu met haar mee op de fietst zit en helpt stampen. Symbolisch toch."

Symbolisch, want mama Kopecky wil benadrukken dat Lotte het helemaal zelf heeft gedaan. "Deze overwinningen heeft ze volledig aan zichzelf te danken. Hier leefde ze al naar toe sinds ze een kind was. Hier heeft ze zo veel voor gelaten. En zeggen dat het voor Lotte allemaal begon met een fietsje dat ik voor haar op het internet kocht. Zo’n oud en loodzwaar ijzeren vehikel. Het goedkoopste waarschijnlijk dat toen online te vinden was."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023