Annemiek van Vleuten praatte Lotte Kopecky eens uit de put: 'Ze zat toen minder goed in haar vel'

Van Vleuten over haar opvolgster in de regenboogtrui. Ze vergelijkt Kopecky ook nog met niemand minder dan Mathieu van der Poel.

Tour de France Femmes stage 4

Annemiek van Vleuten nam zondag - soort van - afscheid van het wielrennen. Ze rijdt haar laatste koers in september in Nederland (de Simac Ladies Tours), maar het WK was haar laatste heel grote koers. Ze had veel pech, maar genoot toch. Bovendien zag ze Lotte Kopecky wereldkampioen worden, en dat gunde ze de Vlaamse ook wel.

Kopecky moed ingepraat

In de Belgische krant Het Nieuwsblad steekt ze haar bewondering voor Kopecky niet onder stoelen of banken. "Het was absoluut geen verrassing. Voor mij was ze favoriet nummer één. Om het dan zo af te maken, dat is super knap."

Van Vleuten haalt een persoonlijke herinnering op aan Kopecky. "Ik heb haar tijdens een antidopingcontrole eens moed in staan praten, ik denk dat dit in 2012 of zo was. Ze had toen wat moeilijkere jaren en zat minder lekker in haar vel. Ik zag toen al wel: dit is een onwijze klasbak. We hebben toen leuk gepraat en ik heb ontzettend veel respect voor haar."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Vrouwelijke Mathieu van der Poel

De oud-wereldkampioen looft ook de veelzijdigheid van de nieuwe wereldkampioen, die ook twee mondiale titels op de baan in de wacht sleepte in Glasgow.

"Dat is niet makkelijk. Het is een renster die ontzettend veel kan. Voor mij  is ze een beetje de vrouwelijke Mathieu van der Poel. Ik heb bij haar ook altijd de indruk - pas op, ze is heel serieus met haar sport bezig – dat ze er ook wel van geniet. Dat vind ik zo mooi aan haar en dat straalt er ook vanaf.

De lofzang gaat nog even door en Van Vleuten stipt ook aan dat het weleens goed is dat de wereldkampioen niet uit Nederland komt.

"Het is een killer en een heel mooie wereldkampioene. Het mooiste is dat er een wereldkampioene is die het verdient en Lotte gaat die trui heel veel glans geven. Vorig jaar was ze er al dichtbij, maar toen stak ik er een stokje voor, haha. Weet je, het is ook goed voor het vrouwenwielrennen als er kampioenen uit meerdere landen komen."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023