Vuelta | Zo kennen we de Vuelta: meteen klimmen! Alles wat je moet weten over etappe 3: Súria-Aransal Andorra

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Het zou heel goed kunnen dat de etappe voor de vluchters gaat zijn, maar de klassementsrenners moeten in de derde etappe hoe dan ook met de billen bloot. De eerste honderd kilometer is nog makkelijk te verteren voor de renners, maar dan liggen twee flinke beklimmingen te wachten.

Te beginnen met de Col d’Ordino (8,9 kilometer aan 5,1 procent) en de finish is gelegd op de top van de Arinsal.Andorra (6,9 kilometer aan 8,2 procent). Zeker op de slotklim zijn er geen excuses en zullen de benen spreken. Drie kilometer onder de top ligt een kilometer die liefst 11,5 procent omhoogloopt. Iedereen moet vandaag met de billen bloot.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.44 uur voorzien.

Wielerhistorie

Voor de nodige renners in het peloton zijn de wegen van Andorra hun trainingswegen. Veel renners huisvesten in Monaco, maar een ander deel van het peloton is woonachtig in het ministaatje in de Pyreneeën.

Zo wonen onder anderen Robert Gesink, Sepp Kuss, Tom Pidcock, Thymen Arensman, Julian Alaphilip pe, Enric Mas en de gebroeders Yates in Andorra. Waarom is deze plek zo in trek bij wielrenners? Net als Monaco heeft ook Andorra een gunstig belastingklimaat. Voor de rijkere renners een goede uitvalsbasis.

Trivia

In de wielerwereld is Andorra vooral bekend van de beklimming naar Arcalis. Een col met een top op ruim tweeduizend meter hoogte waar grote namen wisten te winnen in de Tour de France. Op de zegelijst prijken de namen van Jan Ullrich (1997), Brice Feillu (2009) en Tom Dumoulin (2016).

Toch is de Arcalis niet het hoogste punt van Andorra. Het is een van de 64 bergtoppen boven de tweeduizend meter, maar het hoogste punt is de top van de Pic du Comapedrosa (2946 meter). Deze aankomst ligt slechts zo’n drie kilometer van het hoogste punt van Andorra af.