📸 Uit de oude doos: renners plunderen café tijdens Touretappe, Tourdirecteur betaalt de rekening

Bizarre beelden uit de Tour van 1962: tijdens de etappes liepen renners cafés binnen om zich te bevoorraden met bier, wijn en champagne.

Het professionele wielrennen heeft de voorbije decennia een flinke evolutie doorgemaakt. Vooral op het vlak van voeding dan. Vraag dat maar aan José De Cauwer. Die vertelde onlangs nog dat renners vroeger het advies kregen om niet te veel water te drinken. Als ontbijt kregen ze om 6 uur in de ochtend biefstuk geserveerd.

Onderstaande video uit de Tour van 1962 bewijst dat het nog gekker kan. In die tijd stonden er langs de kant van de weg geen verzorgers met bidons of bevoorradingszakjes vol gelletjes en andere lekkernijen. Renners kregen ook geen water mee vanuit de volgwagen. En dus hielden ze onderweg halt bij cafés om vervolgens in sneltempo zoveel mogelijk eten en drinken in hun achterzakken te proppen.

Alcohol

De voorkeur ging naar rode wijn, champagne en bier. Pas als er echt niets anders te verkrijgen was, namen ze water mee. Op de beelden zijn ook twee renners te zien die vanille-ijs delen. Tijd om te betalen was er niet, dus kreeg de Tourdirecteur achteraf de rekening gepresenteerd.

Het hele gebeuren nam enkele minuten tijd in beslag, waardoor er nadien hard gereden moest worden om het peloton terug bij te halen. De Fransman Jacques Anquetil wist die editie overigens te winnen.

De beelden:

Pelotonpraat
  • Foto: YouTube/Purple Goose