Gisteren werd bekend dat de 22-jarige Michel Hessman voorlopig op non-actief is gesteld door Jumbo-Visma. Bij een out of competition-controle op 14 juni leverde hij een positieve plas in. Hij werd betrapt op diureticum. We leggen uit wat het is en hoe het werkt.
Vochtafdrijvend middel (plaspillen)
Diureticum is geen klassieke doping zoals EPO, waardoor je ineens harder gaat fietsen. Het is een zogenaamd dopingmaskerend middel. De website van de dopingautoriteit in Nederland legt uit.
"Diuretica, ook wel bekend als plaspillen, zorgen voor meer urineproductie en een snellere uitscheiding van (doping)stoffen. Voorbeelden zijn onder andere furosemine, bumetanide en chloorthiazide. Maskerende middelen, zoals probenecide, verminderen de uitscheiding van (doping)stoffen."
De dopingautoriteit schrijft ook nog waarom sporters mogelijk over kunnen gaan tot het gebruik van een diureticum.
"In de sport worden diuretica om de volgende drie redenen gebruikt: 1) Het verliezen van gewicht. Hierdoor kunnen sporters in bijvoorbeeld judo in een lagere gewichtsklasse uitkomen, 2) Lagere concentraties dopingstoffen in de urine. Diuretica kunnen ervoor zorgen dat dopingstoffen eerder uit het lichaam verwijderd zijn, 3) ‘Droog’ worden. Door vochtverlies worden spieren duidelijker zichtbaar. Dit is van belang in bijvoorbeeld bodybuiling."
Medische achtergrond
Zoals met veel middelen die op de verboden lijst van de UCI staan heeft ook diureticum, hetgeen eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende vormen van vochtafrdijvende middelen, een medische achtergrond. Het wordt onder andere gebruikt bij hartproblemen en hoge bloeddruk. Ook gaat het gezwollen voeten en benen tegen.
Tekst gaat door onder de advertentie
Eerdere gevallen
Misschien kwam de term diureticum en het verhaal over plaspillen je al een beetje bekend voor. Dat zou kunnen komen doordat voormalig Ajax-keeper André Onana ook betrapt werd op gebruik van het middel. Hij voerde toen als excuus aan dat hij per ongeluk een plaspil van z'n zwangere vrouw genomen.
Ook in het wielrennen heeft het middel een geschiedenis. Zo werd Fränk Schleck in 2012 tijdens de Tour de France betrapt op het gebruik van het diureticum xipamide. Op welk diureticum Hessmann is betrapt is niet bekendgemaakt. Hij heeft er ook nog geen verklaring voor gegeven.
- photo PhC/PN/Cor Vos © 2021