Interview | Juan Ayuso: 'Ik neem nog geen paracetamol als ik ziek ben'

Voor onze Vuelta-special spraken we het jonge Spaanse talent Juan Ayuso uitgebreid. Hieronder lees je een deel van dat interview.

Tour de Romandie 2023 stage-4

Juan Ayuso is een van de dark horses voor de Vuelta die aanstaande zaterdag in Barcelona van start gaat. Vorig jaar werd de Spanjaard van UAE derde in het eindklassement, en dat met een corona-besmetting halfweg koers. Ayuso heeft zo z'n eigen kijk op zijn herstel.

Vorig jaar beleefde je je doorbraak met een derde plaats in de Vuelta. Hoe was die ervaring?

“Ik ben heel tevreden over hoe de Vuelta verliep. Ik droomde als jonge jongen van het podium in de ronde van mijn eigen land en als je dat dan verwezenlijkt is dat iets ongelooflijks. Zeker aangezien ik nog maar net met m'n carrière begonnen ben. Ik wist dat ik in goede vorm was dus helemaal onverwacht kwam het niet."

"Voor de Vuelta had ik goede hoop dat ik met de beste renners om het podium zou kunnen strijden. Het was een seizoen met veel ups en downs aangezien ik vaak ziek werd. Zelfs in die Vuelta heb ik nog weer te kampen gehad met corona, maar gelukkig gaven de doktoren me groen licht om door te rijden.”

Hoe voelde je je op dat moment?

“Tijdens de rustdag voelde ik me erg ziek en de dag erna hadden we een tijdrit waarin ik niet goed presteerde. Ik testte negatief maar ik had last van hoofdpijn. Als de doktoren me toen naar huis hadden gestuurd zou ik daar vrede mee hebben gehad. Maar gelukkig kwam ik er snel weer overheen. Twee dagen later testte ik positief terwijl ik me toen juist weer supergoed voelde. Het sloeg nergens op.”

Paracetamol

Naar verluidt neem je op zo’n moment geen medicijnen. Klopt dat?

“Nee, ik houd daar niet van. Zelfs als er ibuprofen of paracetamol wordt voorgeschreven wil ik dat niet. Ik wil graag dat ik op natuurlijke wijze weer gezond wordt. Ik weet wel dat paracetamol geen schade aanricht maar dat is nou eenmaal mijn mentaliteit. Ik probeer mezelf met vitamines gezond te houden.”

Jij bent samen met Carlos Rodriguez de toekomst van het Spaanse wielrennen. En dat na een uiterst succesvolle generatie met toppers  als Valverde, Contador en Purito Rodriguez.

“Nu de grote namen afscheid hebben genomen kijken de Spaanse fans naar mij. Dat besef heb ik wel. Zeker met die derde plek in de Vuelta is het verwachtingspatroon behoorlijk hoog. Iedereen kent me nu en ze willen graag dat ik ooit weer een grote ronde kan winnen voor Spanje."

"Ik snap heel goed dat die verwachtingen er zijn voor de komende jaren. Voor mij is het geen druk maar een motivatie. De Spaanse fans zijn de afgelopen 20 jaar best wel verwend met renners als Contador, Valverde en Rodriguez en nu is het aan de nieuwe generatie."

"Het Spaanse wielrennen zit in een transitiefase. Zowel ik als Carlos Rodriguez zijn nog niet op dat niveau maar we komen eraan. Als ik zie hoeveel mensen m’n naam roepen tijdens de Vuelta geeft dat een enorme kick. Ook de vele berichtjes tijdens de Vuelta waren hartverwarmend. Ik heb veel liefde gevoeld van de fans.” 

Hoe kijk je naar je teamgenoot en kopman Tadej Pogačar. Wil je zijn niveau evenaren?

“Het heeft weinig zin om naar de prestaties van Tadej te kijken. Ik moet gewoon laten zien waar ik toe in staat ben de komende jaren. Het palmares van Tadej is waanzinnig en daar moet ik me niet teveel mee vergelijken. Hij werd derde in de Vuelta en een jaar later won hij de Tour al. Ik weet niet hoeveel renners hem dat al voorgedaan hebben maar het zullen er niet veel zijn."

"Ik snap de vergelijking wel omdat we allebei met een derde plek in de Vuelta begonnen zijn. Ik moet nu gewoon proberen om de Vuelta te winnen voordat ik aan de Tour begin. Om de Vuelta te winnen spelen er zoveel factoren een rol. Als Spanjaard vind ik het helemaal niet erg om de Tour nog even links te laten liggen. De Vuelta voor eigen publiek is minstens net zo mooi. En als alles normaal verloopt is 2024 het jaar waarin ik debuteer in de Tour.”

Tour de France

Want de Tour is uiteindelijk toch het belangrijkste?

“Ach, ik ben ontzettend ambitieus en natuurlijk wil ik ooit de Tour winnen. Iedere renner in mijn positie heeft dezelfde wens. Ik keek naar de Tour op televisie toen ik zeven jaar oud was en ik zag Alberto Contador in de strijd om de gele trui. De Tour winnen is een van mijn grootste dromen maar als Tadej volgend jaar nog boven me staat qua niveau zal ik meegaan om voor hem te rijden en veel te leren onderweg." 

"Misschien dat ik dan in 2025 pas zal starten met het idee om te winnen. Misschien dat Tadej dan weleens voor de Giro kiest. Maar nogmaals: ik moet nog wel progressie boeken want momenteel heb ik nog niet het niveau om voor de Tourzege te gaan.”

Waar moet je progressie in boeken?

“Je moet als klassementsrenner in staat zijn je aan te passen en in elke situatie er het beste van zien te maken. Ik kan zeker nog progressie boeken als tijdrijder. Tegenwoordig is het erg moeilijk om verschil te maken bergop. Je ziet vaak dat de beste klimmers dicht bij elkaar eindigen in een bergetappe dus ik geloof er heel sterk in in dat de tijdrit de komende jaren weer het verschil gaat maken in grote rondes. Ik steek er heel veel tijd in omdat ik het belang van deze discipline onderken.”

Het parkoers in de Vuelta kent dit jaar enorme uitdagingen.

“Ik vind het leuk dat er weer beroemde bergen in het parkoers zitten zoals de Angliru. Toen ik daar als kleine jongen naar keek op televisie sprak het enorm tot de verbeelding. Het zal superzwaar worden, maar in het moderne wielrennen zijn het de renners die de koers hard maken in plaats van het parkoers."

"Vorig jaar was de laatste week in de Vuelta op papier niet zo zwaar, maar de renners maakten het enorm zwaar. Alle resultaten werden na afloop geanalyseerd en in de laatste week moest ik zonder twijfel enorm diep gaan. Renners worden wanhopig op succes en halen nog een keer alles uit hun mogelijkheden. Dus het is dan de hele dag volle bak koers." 

Vuelta a España
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023