Vuelta | Naar de sinaasappels! Alles wat je moet weten over etappe 5: Morella-Burriana

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Net als de vierde etappe staat ook rit vijf aangemerkt als heuvelachtig. Het is Spaans vlak, maar als er geen gekke dingen gebeuren zullen de sprinters hier de kans niet willen laten ontglippen. De eerste honderd kilometer kent geen kilometer vlak, maar ook geen hele zware beklimmingen.

De enige gecategoriseerde klim ligt op ruim vijftig kilometer van de meet en is niet heel lastig. De Collada de la Ibola is weliswaar 11,4 kilometer lang, maar het stijgingspercentage van 3,9 procent boezemt niet heel veel angst in. De zwaarte neemt overigens wel toe tegen het einde van het klimmetje. Nadien wacht nog een klein hupje, maar loopt het grotendeels naar beneden.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.19 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Greg LeMond heeft 31 overwinningen op zijn palmares staan, waaronder drie keer de Tour de France. Slechts één keer pakte LeMond de bloemen in een koers in Spanje. In 1986 was hij de beste in de vierde etappe van de Ronde van Valencia. Die dag werd gefinisht in de stad waar de renners in de vijfde rit aankomen: Burriana.

LeMond deed overigens slechts één keer mee aan de Vuelta a España. In de editie van 1983 zou hij de finish niet halen. Hij werd wel een keer tweede in een etappe, maar daar bleef het bij. Hij liet de zege aan zijn ploegmaat Pascal Poisson.

Trivia

Burriana ligt op nog geen vijftig kilometer van Valencia. De meeste toeristen zullen dan ook naar de sinaasappelstad gaan, maar Burriana is de moeite ook meer dan waard. Ten eerste staat ook Burriana bekend om de sinaasappelvelden, maar het heeft tegelijkertijd meer te bieden. Bijvoorbeeld de allermooiste stranden. En ook als cultuursnuiver kom je aan je trekken in het stadje. Burriana heeft iets meer dan dertigduizend inwoners.