Deze (klassements)renners verloren tijd in de hectische Vuelta-finale van gisteren

Het leek het eerste rustige dagje te worden in de Vuelta, maar het liep gisteren toch nog anders. Aardig wat renners (van naam) liepen tijdverlies op. Een overzichtje.

Vuelta Espana 2023 - Stage-4

Na een ploegentijdrit die half in het donker werd afgewerkt, een verregende rit in de straten van Barcelona en Remco Evenepoel die bovenop een vrouw knalde vlak na de finish leek het gisteren een rustig dagje te worden in de Vuelta.

Maar zoals zo vaak zat het venijn in de staart van de sprintersrit naar Tarragona. De Spaanse politie verijdelde nog een 'aanslag' met olijfolie op de weg, maar toch was het vallen geblazen in het peloton in de slotfase. Uiteindelijk zette de jury 51 renners in dezelfde tijd als ritwinnaar Kaden Groves. Dat betekent dat er 123 renners op achterstand binnenkwamen.

De absolute toppers bleven gespaard, maar er liepen wel enkele andere renners van naam tijdverlies op. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

24 seconden

Op 24 seconden kwam een groepje binnen met daarin onze eigen Bauke Mollema (al heeft die geen klassementsambities) en Hugh Carthy als grootste namen. Remco Evenepoels knecht Mattia Cattaneo kwam nog een paar tellen later binnen op 29 seconden.

33 seconden

Op iets meer dan een halve minuut weer een wat groter groepje met daarbij oud-rodetruidrager Lorenzo Milesi. Ook een rodetruidrager van een jaar eerder zat in dat groepje: veteraan Rein Taaramae.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Kelderman, Buitrago, Bernal en Kämna

Bovenstaande verschillen zijn allemaal nog secondenwerk (en daar valt ook de 46 seconden die Movistar-man Einer Rubio verloor nog onder), maar vier grotere namen liepen minuten tijdverlies op.

Wilco Kelderman was betrokken bij de val en moest zelfs naar het ziekenhuis voor een check; hij bolde gehavend op 3 minuten en 39 seconden over de streep. Naar verluidt zou hij wat kneuzingen hebben 'in de bovenste ledematen'. Daarbij was er een kniewond zichtbaar.

Bahrein Victorious-kopman Santiago Buitrago leek zeer zwaar gehavend (zie foto), maar hij kon de rit toch nog uitreden en kwam op 2 minuten en 22 seconden binnen. Zijn landgenoot Egan Bernal verloor 2 minuten en 35 seconden. Ook Lennard Kämna kwam niet ongeschonden uit de strijd en verloor 1 minuut en 41 seconden.

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023