Merijn Zeeman steekt loftrompet over Sepp Kuss: 'Hij is zó loyaal, zijn persoonlijkheid is fantastisch!'

Jumbo's sportief directeur Merijn Zeeman zette Sepp Kuss eens goed in het zonnetje na diens welverdiende ritzege in de Vuelta.

Tour de France 2023 - stage 11

Sepp Kuss hielp Primoz Roglic in mei al aan de eindzege in de Giro. In juli stond hij er in de Tour alweer om Jonas Vingegaard bij te staan in de bergen. En nu geeft hij in de Vuelta andermaal acte de présence. En op wat voor manier! Gisteren won hij een knotsgekke bergrit.

Fantastische persoonlijkheid

Hoewel hij ook in Spanje in eerste instantie weer een van de kopmannen aan de eindzege moet helpen, zorgde een levendige bergrit naar het observatorium van Javalambre ervoor dat hij eens voor eigen kans kon gaan. Hij pakte de rit en staat op acht seconden van de nieuwe rodetruidrager Lenny Martinez.

Als iemand hem dat persoonlijke succes gunt, dan is het Merijn Zeeman, de sportief-directeur van Jumbo-Visma. Hij komt superlatieven tekort om zijn waardering voor de Amerikaanse superknecht onder woorden te brengen.

"Hij is zo loyaal, in alle grote rondes. Dit is al zijn derde van dit jaar, maar hij is zo belangrijk. Zijn persoonlijkheid is fantastisch, ik denk dat iedereen in het peloton blij is dat hij wint. Wij dus zeker ook! Ik ben heel trots dat Sepp het zo weet af te maken. Als je één iemand moet uitkiezen, dan is het Sepp wel", zei Zeeman bij Eurosport.

Tekst gaat door onder de advertentie

Beetje gepland

Dat Kuss zelf in de positie kwam om te winnen, was een beetje gepland. "Het was niet direct het plan om het zó te doen, maar we geloofden erin dat we op een slimme manier wat konden bewerkstelligen voor het klassement. Sepp was daarvoor een goede optie, terwijl Jonas en Primoz op die manier alleen maar hoefden te volgen en uiteindelijk hun kans konden pakken toen die zich voordeed", legt de sportieve baas van Jumbo-Visma uit.

Zeeman verklaart zich nog eens nader over hoe het idee ontstond om Kuss mee aan het front te sturen. "Het was het plan om van Sepp een bedreiging te maken, omdat ze dan keuzes moeten maken in wie ze (Soudal-QuickStep, red.) moeten volgen."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023