Mathieu van der Poel niet bekend bij Slimste Mens-deelnemers: 'EPO, Lance Armstrong...?'

Slimste Mens-deelnemers Dwight van van de Vijver en Renée Kapitein kregen een filmpje met Mathieu van der Poel te zien. Ze hadden geen idee...

Profronde van Etten-Leur 2023

Je zou denken dat de beste Nederlandse wielrenner, die onlangs ook nog eens wereldkampioen werd, wel enige bekendheid geniet bij de gemiddelde Nederlander. Maar misschien zitten wij wel allemaal een beetje in een wielerbubbel, want gisteren bij de Slimste Mens lieten twee deelnemers het pijnlijk afweten.

Presentator Dwight van van de Vijver (die twee keer van is echt z'n naam) en schrijfster Renée Kapitein bereikten dan wel de finaleweek van het populaire tv-programma met Philip Freriks en Maarten van Rossem; dat deden ze duidelijk niet op basis van hun wielerkennis.

'Ik heb echt geen idee'

In de laatste ronde van de aflevering van gisteren, Het Collectief Geheugen, kreeg Renée een filmpje te zien van Mathieu van der Poel in Parijs-Roubaix van dit seizoen. Na het zien van de beelden wist ze zich geen raad: "Uhhh, dit is de Tour de France... Ik heb geen idee... Ronde van België, Ronde van Italië..? Ik heb écht geen idee. Pas."

Daarna was het de beurt aan Dwight, maar die bracht het er niet veel beter af: "Uhhh, wielrennen... ehh.. EPO, Armstrong. Pas." Uiteindelijk moest journalist Tom Kleijn de meubelen redden. Hij gaf als goede antwoorden bij het filmpje 'Mathieu van der Poel', 'Parijs-Roubaix' en 'Adri van der Poel'.

Goede antwoorden

De redactie zocht ook nog naar de steekwoorden 'Kasseien' en 'Ruzie in hotel'. Waarschijnlijk was de uitzending al opgenomen voor Van der Poel wereldkampioen in Glasgow werd. Anders was dat ongetwijfeld ook een juist antwoord geweest.

Uiteindelijk werd Kleijn - geheel terecht naar onze (wieler)mening - de Slimste van de dag en dolf Dwight in de finaleronde het onderspit. Naast Van der Poel wist hij ook niks over kunstenaar Keith Haring.

Pelotonpraat
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023