Lefevere over Evenepoel: 'Ik zag hetzelfde gezicht dat ik ook in de Giro zag na de tijdrit'

Patrick Lefevere reageerde uitgebreid op de offday van Evenepoel en trekt ook een vergelijk met Eddy Merckx.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-04

In zijn wekelijkse column die zaterdag verschijnt in Het Nieuwsblad blikt Patrick Lefevere uiteraard uitgebreid terug op de ondergang van zijn poulain Remco Evenepoel. De Belg finishte gisteren op meer dan 27 minuten in een rit over de Aubisque, Spandelles en Tourmalet. De Vuelta is verloren.

Eerst nog een duim

Dat het zo'n rampdag zou worden, zag helemaal niemand aankomen, schrijft Lefevere. Hij begint zijn verhaal op de ochtend van de gewraakte rit. "Ik had tegen mijn gewoonte in nog eens een berichtje gestuurd in de WhatsApp-groep van de ploeg. Iets in de trant van Yes we can. De eerste opgestoken duim die terug kwam, was die van Remco."

Lefevere zag voor de buis al snel dat er tijdens de rit geen sprake was van een opgestoken duim. "Op de Aubisque wist ik wel direct hoe laat het was. Remco heeft niet echt een pokerface op de fiets en ondertussen kan ik zijn mimiek tamelijk goed lezen. Ik zag hetzelfde gezicht dat ik ook in de Giro zag na de tijdrit. Het beste woord dat ik ervoor heb is ‘getrokken’."

Tekst gaat verder onder advertentie

Eddy Merckx

Dat bleek de voorbode voor een opgave vanwege corona-infectie. Lefevere wacht in spanning de dag van vandaag af. "Ik hoop van ganser harte dat we straks niet opstaan met dezelfde realiteit als toen: ziek – corona, dat moet niet nog een keer gebeuren."

Maar voorlopig zijn daar geen aanwijzingen voor. "Tot nader order spreken we gewoon over een offday. En dat overkomt de besten. Zelfs Eddy Merckx heeft het ooit meegemaakt. Als we 2022 als vertrekpunt nemen, moet je zeggen dat Remco er tot nog toe tamelijk immuun voor is geweest. Het gebeurt zelden of nooit dat hij naast een doel grijpt. In deze Vuelta dus wel. So be it", besluit Lefevere. 

Achtergrond
  • Photo: Ilario Biond/SCA/Cor Vos © 2023