Hoe Kuss en trainer Heijboer uitdokterden dat hij drie grote rondes in één jaar kon rijden: 'Zo'n trainingskamp is niks voor Sepp'

Drie grote rondes in één jaar, op zo'n hoog niveau! Hoe pakten Sepp Kuss en zijn trainer dat aan? Mathieu Heijboer legt uit.

Vuelta Espana 2023 - Stage-16

Thomas De Gendt en Adam Hansen deden het hem in de recente wielergeschiedenis al voor: drie grote rondes uitrijden in één jaar. Maar, met alle respect voor De Gendt en Hansen, wat Sepp Kuss dit jaar laat zien is nog wel wat indrukwekkender.

Vuelta lievelingsronde

De Amerikaan van Jumbo-Visma streed als meesterknecht in de Giro en Tour namelijk met de beste renners ter wereld mee aan het front en is deze Vuelta zelfs de allerbeste, voorlopig. Geen sinecure, in een tijd waarin iedereen steeds meer specialiseert en hoogtestages voor een grote ronde bijna als een must worden gezien.

Hoe kregen ze het bij Jumbo-Visma voor elkaar dat Kuss er in alle drie de grote rondes stond, en hoe ontstond het idee überhaupt? Het werd een beetje ingegeven door de omstandigheden. Kuss zou aanvankelijk de Giro namelijk niet rijden, maar viel in voor de geblesseerde Wilco Kelderman.

Toen dat duidelijk was, ging het idee leven in het hoofd van Mathieu Heijboer, Head of Performance bij Jumbo-Visma en de trainer van Kuss.

"De Vuelta is zijn lievelingsronde. De Tour daarvoor skippen was een toezegging die we niet konden maken. In volgorde van belangrijkheid staat de Tour nog steeds op één. Ik ben toen beginnen denken: waarom niet alle drie de grote rondes in één jaar? Laten we afwachten hoe vermoeid Sepp uit de Tour komt en dan beslissen of het kan", verklaart hij in Het Nieuwsblad.

Kuss frisser uit grote rondes

Al kort na de Tour viel het de goede kant uit. Kuss zelf zette het sein in ieder geval op groen. "Vrij snel al gaf hij aan dat hij zich alweer fris voelde en met zijn opbouw wou beginnen." Dat komt deels doordat Heijboer in aanloop naar de Giro een niet al te zwaar programma uittekende voor Kuss, met het ideetje al in het achterhoofd. Hij reed alleen de Ronde van Catalonië en de UAE Tour.

Maar er is nog een andere reden. "In principe komt Sepp frisser uit zo’n grote ronde dan Vingegaard of Roglic. In vlakke ritten zie je hem nooit en blijft hij bewust uit het gewoel. Als er waaiers zijn of zo, laat hij lekker lopen. Hij is er specifiek voor die bergetappes en hoeft zich verder niet bezig te houden met het positioneren van de kopmannen in de andere ritten."

Dat niet helemaal naar de vaantjes zijn na een grote ronde is een groot voordeel bij het weer opppakken van de serieuze trainingen. "Dat maakt dat het nulpunt waarvan hij opnieuw begint op te bouwen, bij hem minder laag ligt. De ondergrens van zijn conditie zakt niet zo laag als bij kopmannen die er na een belangrijk doel de stekker een tijdlang helemaal uit trekken."

Tekst gaat door onder de advertentie

Trainingswonder Kuss

Door die drie grote rondes waren er ook minder hoogtestages voor Kuss. Maar dat is in het geval van Kuss geen ramp volgens Heijboer. Integendeel.

"Zijn laatste hoogtestage dateert van maart. Zo’n trainingskamp is niets voor Sepp. Hij ervaart dat als stressvol. Daarom drong hij er zelf op aan om zowel voor de Tour als voor de Vuelta in zijn eigen omgeving te mogen trainen. Hij komt mentaal het best tot rust in zijn vertrouwde omgeving in Andorra, bij vrouw, familie en vrienden."

Hoewel Andorra op hoogte ligt, geldt dan toch weer niet als 'permanente hoogtestage'. Daarom was er even een ander plan, maar daar zette Kuss zelf een streep door. "We overwogen hem een tijdlang wat hogerop in een hotel in Andorra te laten logeren, maar dat zag Sepp niet zitten. Het zou hem te veel onrust geven."

Maar Kuss compenseert dat gebrek aan een hoogteprikkel weer met twee andere specifieke eigenschappen. Kuss is namelijk geboren en opgegroeid op zo'n 2000 meter hoogte en is ook een 'trainingswonder'.

"Hij is afkomstig uit Colorado en groeide op hoogte op in zijn woonplek Durango. Het zit dus in z'n genen. Bovendien kan hij makkelijk dertig uur training per week aan en rekt hij zijn trainingsritjes wel eens tot acht uur. Qua trainingsvolume kan hij vijf tot acht procent meer aan dan de meeste renners", besluit Heijboer.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023