Lefevere heeft verklaring voor offday Evenepoel: 'Een WK ná de Vuelta en Remco heeft zijn offday niet, daar ben ik van overtuigd'

De Belgische ploegbaas van Evenepoel schrijft in zijn column dat ze een verklaring voor de offday in de Vuelta hebben gevonden.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage-02

Je kunt de Vuelta van Remco Evenepoel met drie etappezege en de bergtrui moeilijk een totale mislukking noemen, maar hij kwam natuurlijk wel voor de eindzege en dat is door een monumentale inzinking in de rit naar de Tourmalet niet gelukt, weet ook ploegbaas Patrick Lefevere.

In zijn wekelijkse column bij Het Nieuwsblad schrijft hij dat ze intussen bij de ploeg wel een verklaring voor die offday denken te hebben gevonden. "Maak de reconstructie van zijn seizoen en het is niet onlogisch dat de elastiek op het einde is geknapt."

Achtbaanseizoen

In die reconstructie somt Lefevere vervolgens het achtbaanseizoen op dat Evenepoel doormaakte. "Remco is eind vorig jaar wereldkampioen geworden, met alle verplichtingen die daar bij horen. Na een korte winter is hij meteen aan de voorbereiding op de Giro begonnen. De koersen voordien waren ‘voorbereiding op’, maar die rijdt Remco ook allemaal om te winnen."

In de Giro zelf werd Evenepoel geveld door corona. Lefevere schrijft dat zijn poulain acht dagen na de diagnose alweer op de fiets zat (na onderzoeken van een dokter) omdat hij graag de Ronde van Zwitserland wilde rijden.

"Toen hij ‘maar’ derde eindigde, was hij daar best ontgoocheld over. Op een parcours dat helemaal het zijne niet is, wilde Remco dan ook nog Belgisch kampioen worden. Alweer gelukt, maar ook dat heeft tijd en energie gekost. Daarna ging hij via hoogtestage naar San Sebastian – alweer gewonnen – om door te trekken naar een WK dat heel ongelukkig lag qua timing. Een WK nà de Vuelta en Remco heeft zijn offday niet, daar ben ik van overtuigd."

Tekst gaat door onder advertentie

Eindconclusie

Lefevere werkt naar de volgende eindconclusie toe. "Het punt dat ik wil maken is dat Remco een heel jaar vol heeft gekoerst. Overal is hij gestart met hoge verwachtingen die hij zichzelf oplegt en de buitenwereld even goed."

En naast dat volle programma was er ook nog de mediastorm - ook nog vlak voor het WK - ontketent door Pa Evenepoel. "Remco is een sterke, stoere gast, maar natuurlijk hebben de extra-sportieve verhalen ook hun rol gespeeld. De storm van de voorbije maanden was er één in een glas water, maar de media hebben die opgeblazen tot ongeziene proporties. Remco zegt van niet, maar ergens zal ook dat energie hebben gekost."

Achtergrond
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023