Uijtdebroeks over spanningen met Vlasov: 'Ploeg geloofde niet in klassement met mij'

Cian Uijtdebroeks reed een geweldige Ronde van Spanje, maar de sfeer binnen zijn team BORA - hansgrohe was niet opperbest.

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

De amper 20-jarige Cian Uijtdebroeks is zonder twijfel dé revelatie van deze Vuelta. Het piepjonge klimtalent kon bergop zijn mannetje staan tussen de grote kleppers en eindigt deze Ronde van Spanje op een knappe 8e plek in het eindklassement.

Bij BORA - hansgrohe hadden ze bij aanvang van deze Vuelta echter de kaart van Aleksandr Vlasov getrokken. Onderweg bleek Uijtdebroeks net een tikkeltje beter te klimmen dan zijn Russische ploegmakker. Dat zorgde voor spanningen tussen de twee.

"Met mij wilden ze ook wel voor een klassement gaan, maar daar geloofden ze niet zoveel in", zegt Uijtdebroeks aan Het Laatste Nieuws. "De strategie was dat 'Alex' de man was. Ik probeerde, naast hem, mijn best te doen om vooraan te blijven."

Spanning

Uijtdebroeks noemt de verstandhouding met Vlasov 'moeilijk'. "Ik voel dat er een bepaalde spanning hangt", legt hij uit. "Hij wil liever vóór me eindigen, terwijl dat voor mij eigenlijk niets uitmaakt. Soms durf ik dan wel eens op tafel slaan, maar dit hoort bij de wielersport. In de Formule 1 gebeurt dat ook."

Eerder deze week werd Uijtdebroeks verrast, toen Vlasov samen met ploegmakker Nico Denz plots ging demarreren. "Ik vond dat een beetje belachelijk. Ik denk dat mijn jonge leeftijd daarin wel een rol speelt."

Werkpuntjes

Ondanks de interne spanningen heeft Uijtdebroeks aan de hele wielerwereld zijn geweldige klimmersbenen kunnen laten zien. Om een grote ronde te winnen moet je echter meer kunnen dan een berg op rijden. "Ik moet nog werken aan mijn tijdrit en explosiviteit. Dat zijn mijn zwaktes. Maar dat zijn zorgen voor de komende jaren. Ik ben erg blij met wat ik hier gepresteerd heb", aldus Cian Uijtdebroeks.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023