Michel Wuyts: 'Remco Evenepoel heeft de capaciteiten om in 2024 de Tour te winnen'

Volgens Michel Wuyts is Remco Evenepoel in staat om volgend jaar al mee te doen voor eindwinst in de Ronde van Frankrijk.

Kristallen Fiets 2022

Remco Evenepoel zal met gemengde gevoelens terugblikken op zijn Vuelta a España. Hij won drie etappes, de superstrijdlust én is bergkoning, maar daarvoor was de Belgische kampioen eind augustus niet naar Barcelona afgezakt. Evenepoel ging voor eindwinst, maar is bij zijn eerste confrontatie met de grote kleppers met de neus op de feiten gedrukt.

In het algemene klassement strandde hij uiteindelijk op een 12e plek, maar volgens Michel Wuyts was hij minstens even sterk als vorig jaar. "Evenepoel heeft bewezen dat hij dag na dag sterk voor de benen kon komen in de slotweek", vertelt de wieleranalist aan Het Laatste Nieuws. "Dan moet je stellen dat hij even sterk was als vorig jaar."

Tour 2024

Evenepoel zakte tijdens de rit naar de Tourmalet helemaal door het ijs en bereikte pas 27 minuten na ritwinnaar Jonas Vingegaard de finish. Zijn inzinking doet bij veel mensen twijfels rijzen over zijn capaciteiten om ooit de Tour, zijn grote droom, te winnen. Volgens Michel Wuyts is er echter geen reden tot paniek.

"De manier waarop hij daarvan hersteld is, wijst er op dat hij bijzonder veel veerkracht heeft en dat hij een lichaam heeft dat dergelijke inzinkingen kan overwinnen. Daar kan hij op bouwen om terug te slaan." (Lees verder onder de foto)

Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023

"Remco kan de Ronde van Frankrijk winnen. Hij heeft er alle capaciteiten voor. Maar tegen kanjers als Vingegaard en Pogacar wordt dat natuurlijk geen sinecure. Het komt erop aan om de juiste instelling te vinden en de juiste weg naar die Ronde van Frankrijk. Geen overbelasting creëren en ervoor zorgen dat hij piekt in juli."

Overprikkeld

Wuyts raadt Evenepoel wel aan om zich wat minder op te winden tijdens de koers. "Hij is iemand die snel overprikkeld is. Tijdens die eerste rotdagen in Barcelona wond hij zich behoorlijk op over de slechte omstandigheden. Terecht overigens, maar hij durft daar toch wel wat in overdrijven." (Lees verder onder de foto)

Remco Evenepoel is razend na de pikdonkere en kletsnatte ploegentijdrit in Barcelona

"Dat zijn allemaal momenten waarop je energie verspilt en je wint een grote ronde alleen door de energie te gebruiken op momenten dat het nodig is."

Geslaagd seizoen

Remco Evenepoel is er dit seizoen niet in geslaagd om een grote ronde te winnen. Hij haalde ook geen eindpodium. Zijn grote doel voor 2023 was de Giro d'Italia, maar die moest hij verlaten vanwege een positieve coronatest. Toch vindt Wuyts het seizoen van Evenepoel meer dan geslaagd.

"Hij zit nu aan 13 overwinningen en zal er straks wellicht nog één of twee bij doen (Evenepoel rijdt nog o.a. de Ronde van Lombardije). Dan zit hij aan hetzelfde niveau als vorig jaar. Remco wint dit jaar Luik-Bastenaken-Luik, twee ritten in de Giro, drie in de Vuelta en hij wordt wereldkampioen tijdrijden. Dus hij is minstens even goed als vorig jaar", aldus Michel Wuyts.

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022