Het jaar van Sepp Kuss op Strava: maar 4 (!) dagen zonder fiets, 62 keer Mount Everest en de KOM-koning onder de profs

Met drie grote rondes rijd je al een fors aantal kilo- en hoogtemeters, maar Sepp Kuss is ook nog eens een echt trainingsbeest! Deze cijfers, wow.

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

'Als het niet op Strava staat, is het niet gebeurd', een veelgebezigd credo onder wielrenners. Helaas nemen niet alle profs dit ter harte, want lang niet alle WorldTour-renners zetten hun activiteiten of een deel daarvan op het sociale fietsplatform. Sepp Kuss wel.

En dat zijn er nogal wat in het geval van de kersvers Vuelta-winnaar. De Amerikaan reed in 256 activiteiten 29.007 kilometer bij elkaar. Dat deed hij in iets minder dan 900 uur en hij vond 547.019 hoogtemeters op zijn pad. Dat zijn omgerekend 62 Mount Everests - hoeveel VAM-bergen het zijn, gaat onze wiskundeknobbel te boven...

Misschien nog wel indrukwekkender dan deze cijfers is het feit dat 2023 tot nu toe 260 dagen kende en Kuss dus 256 activiteiten registreerde. Dat betekent dat hij vier dagen niet op de fiets zat. Nu kan het heel goed dat Kuss soms ook meerdere activiteiten per dag deed (we hebben niet z'n hele jaar doorgescrold op Strava, vergeeft het ons..), maar hoe het ook zij: hij zit heel veel op de fiets.

En ook vaak lang tijdens trainingen. We scrolden wel een behoorlijk stukje door z'n Strava en trainingsritten van zes uur zijn eerder regel dan uitzondering. In februari ging Kuss op trainingskamp naar Colombia en daar ging hij nog een stapje verder. Daar zat hij vaak zeven tot acht uur op de fiets - dat doet hij volgens z'n trainer Mathieu Heijboer in Andorra ook geregeld.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Kuss - ergens wel logisch natuurlijk als je zoveel en zo hard fietst - een groot kommetjeskaper. Strava zelf kwam met het bericht naar buiten dat hij zelfs de meeste kommetjes van alle profs verzamelde in 2023: 808 waren het er maar liefst.

Pelotonpraat
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023