Opgelet: grote terugroepactie Shimano vanwege 'gevaarlijke crankstellen'

Het gaat om een specifieke groep crankstellen waar ze klachten over kregen en spreken zelf van 'potentiële val- en blessuregevaren'.

Santos Tour Down Under stage 3 - women

Shimano is de grootste materialenleverancier ter wereld op fietsgebied en dus is het logisch dat er ook eens wat niet helemaal in de haak is met al die materialen. Maar nu komt het van oorsprong Japanse bedrijf wel met een erg grote terugroepactie.

Of een safety-check-actie is misschien beter verwoord, want ze roepen alle consumenten die in een bepaalde periode een bepaald crankstel kochten of op hun nieuwe op zich te melden en de fiets een veiligheidscheck te laten ondergaan.

Hollowtech II Road cranksets

Het gaat om crankstellen van Shimano ULTEGRA FC-6800, DURA-ACE FC-9000, ULTEGRA FC-R8000, DURA-ACE FC-R9100 and FC-R9100-P 11-Speed Bonded HOLLOWTECH II Road Cranksets in Europa, die geproduceerd zijn tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019.

Die crankstellen zouden ondeugdelijk kunnen zijn. Er is een gevaar dat de delen van het crankstel die aan elkaar zitten los komen van elkaar. Meer informatie staat op de website van Shimano. Als bij de inspectie blijkt dat het crankstel niet in orde is, zullen ze het gratis vervangen. Ze waarschuwen dat doorfietsen ermee tot val- en blessuregevaar kan leiden.

Materiaal
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023