De wielercarrière van Nathan Van Hooydonck zit erop. De amper 27-jarige Belg kreeg 10 dagen geleden een hartaanval achter het stuur, waarna hij kort in coma belandde. Ondertussen kreeg hij een defibrillator ingpeplant en is hij aan de beterhand.
Van Hooydonck is echter niet de enige renner die de voorbije decennia af te rekenen kreeg met hartritmestoornissen of andere problemen met het hart. Ook Sep Vanmarcke, Sonny Colbrelli en Niels Albert hebben net als Van Hooydonck hun fiets aan de wilgen moeten hangen.
Topsport ongezond
"We denken dat er iets aan de hand zou kunnen zijn", vertelde professor Rik Willems, cardioloog aan het UZ Leuven, in Terzake. "We vermoeden dat echt te lang sporten misschien ook niet meer zo gezond is."
"Het hart vergroot bij doorgedreven inspanningen. Het wordt ook trager. Dat zijn allebei redenen waardoor je iets gemakkelijker stoornissen kunt krijgen. Tijdens wedstrijden komt daar ook adrenaline bij en dat is de vonk die stoornissen kan uitlokken."
Volgens Willems is het wachten op de volgende renner die zijn carrière zal moeten beëindigen door hartproblemen. "Ik verwacht zeker nog berichten van sporters op hoog niveau die moeten stoppen door stoornissen."
Onderzoek
Voor Willems was het een reden om samen met collega's uit Hasselt, Antwerpen en Australië een onderzoek te starten. "We volgen topsporters op nationaal elite niveau. Dat doen we nu al 5 jaar om te kijken hoe hun hart zich omvormt en zo kijken we wat er met hen gebeurt."
Het doel is een duidelijker beeld krijgen van hartafwijkingen bij topsporters.
Niels Albert
Ex-wereldkampioen veldrijden Niels Albert treedt de professor bij. "We putten ons lichaam uit. De begeleiding is goed, maar er wordt nog meer gevraagd van je lichaam. Renners gaan wekenlang op hoogtestage... Je kunt je afvragen of topsport wel gezond is."
"Elke cardioloog zal antwoorden dat topsport niet echt gezond is. Je drijft je lichaam immers tot het uiterste. Sport is gezond, topsport niet. Maar het is ook zo schoon", aldus Niels Albert.
- Foto: Cor Vos