Puck Pieterse schrijft geschiedenis als eerste Nederlandse eindwinnares in wereldbeker mountainbike

Alleskunner Puck Pieterse heeft in de Verenigde Staten haar eindzege in de wereldbeker mountainbike veilig gesteld.

UCI World Championships Cycling 2023 MTB women CCO

In Snowshoe werd zondag de voorlaatste manche in de wereldbeker mountainbike afgewerkt. Laura Stigger soleerde in het Amerikaanse skioord in West Virginia naar haar allereerste wereldbekerzege. De 23-jarige Oostenrijkse haalde het met 23 seconden voorsprong op de Française Loana Lecomte. De Italiaanse Martina Berta werd derde.

Puck Pieterse begon uitstekend aan haar wedstrijd en leidde in de openingsronde. Ze had echter wat moeite met de technische passage over de boomwortels en eindigde uiteindelijk op een zesde plek.

Eindwinnares

Pieterse verzekerde zich wel van eindwinst in de wereldbeker en is de allereerste Nederlandse vrouw die daar in slaagt! De Nederlandse mountainbikelegende Bart Brentjens won in 1994 eveneens het eindklassement.

“Dit is gek”, reageerde Pieterse na afloop. “Ik was vandaag in mijn hoofd constant bezig met het klassement. Er was wat meer druk. Ik ben echt blij dat het is gelukt. Het was te gek om van bij de eerste manche tot de laatste de wereldbekertrui te dragen. Een droomseizoen! (Lees verder onder de video)

Pieterse reed een indrukwekkend seizoen op de mountainbike. Naast de eindzege schreef ze de wereldbekermanche in het Tsjechische Nove Mesto, het Oostenrijkse Leogang en het Italiaanse Val di Sole op haar naam. Ze kroonde zich ook tot Europees kampioene en veroverde brons op het WK in Glasgow.

Beste wel indrukwekkend dus, te meer omdat ze pas 21 jaar oud is én het nog maar haar eerste seizoen bij de elite is.

Mannen

Bij de mannen pakte Jordan Sarrou op zijn 30e eindelijk die felbegeerde eerste zege in de wereldbeker. De Fransman en voormalige wereldkampioen wist na een razendspannende slotronde mountainbikelegende Nino Schurter te kloppen in een sprint à deux.

De Zwitser Marcel Guerrini werd derde. Tom Pidcock strandde ondanks dubbele materiaalpech nog op een knappe vijfde plek, op slechts 13 seconden van winnaar Sarrou. De slotmanche van de wereldbeker vindt zondag plaats in het Canadese Mont-Sainte-Anne.

Nieuws
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023