Tom Dumoulin over omslag in voeding: 'Vroeger viel de ene na de andere weg met een hongerklop op training'

Tom Dumoulin werd prof in 2012 en stopte vorig jaar. Vooral op voeding is er in die tien jaar een enorme omslag gemaakt.

Tour de France 2023 - stage 10

In gesprek met de podcast In het Wiel ging hij uitgebreid in op de veranderingen in het afgelopen decennium. "In Maastricht hadden we een leuke trainingsgroep en in mijn beginjaren, zeker bij de oudere profs, was het een kunst om zo weinig mogelijk te eten. De ene na de andere viel uit met een hongerklop. Degene die het laatst een hongerklop kreeg, was de winnaar van de dag. Die sfeer hing er een beetje."

De filosofie daarachter: van minder eten word je lichter en je lichaam zou efficiënter worden in het verbranden van vetten als het lichaam niet veel koolhydraten had om te verbranden. "Dan deden we dubbele trainingen. De eerste training aten we een vet- en eiwitrijk ontbijt. Helemaal geen koolhydraten. Voor lunch weer alleen vetten en proteïne. Vervolgens gingen we tempoblokken doen terwijl we scheel van de honger keken. Je lichaam moest leren om met een beperkte hoeveelheid koolhydraten toch een behoorlijk vermogen weg te trappen."

Omslag

Dat is helemaal omgedraaid. "De winst is vele malen groter als je je lichaam juist leert om heel veel koolhydraten te laten verbranden in een bepaald tijdsbestek. We zitten in een tijdperk dat alles draait om zoveel mogelijk koolhydraten eten, verwerken en verbranden. Het niveau is daardoor omhooggeschoten. Vroeger wilde je iedere dag meer energie verbruiken dan tot je nemen, zodat je iedere dag een beetje zou afvallen. Totdat je na een week merkte: ik ben helemaal naar de kloten en dan had je een dag dat je alles vrat wat los en vast zat, haha. En was de hele week lijden voor niets."

In 2015 trainde Jumbo-Visma (toen nog LottoNL-Jumbo, red.) ook op de door Dumoulin beschreven manier van zo min mogelijk eten. "Zij zijn nu juist de kartrekker van de 180 graden-draai naar zoveel mogelijk koolhydraten eten. Ze proberen echt om uit te zoeken hoe ver ze daarin kunnen gaan. Hoeveel koolhydraten renners kunnen verwerken in een uur en hoe ze nóg meer kunnen eten. Nog meer kunnen verbranden en nog frisser in de finale kunnen komen. Dat vind ik wel heel bijzonder."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023