Interview | Mattias Skjelmose wil zelfde aanpak als Jumbo-Visma: 'Ik wil in 2024 óók op hoogtestage in februari'

Mattias Skjelmose was een van de openbaringen van het wielerseizoen. De Deen won onder meer de Ronde van Zwitserland.

Tour de France 2023 - stage 12

Naast winst in Zwitserland werd hij ook onder meer tweede in de Waalse Pijl en reed hij naar de top 10 in Luik-Bastenaken-Luik. In de Tour de France lukte het door rugproblemen niet om een dicht klassement te rijden, maar dat ambieert Skjelmose wel in de toekomst. Landgenoot Jonas Vingegaard geldt in dezen als blauwdruk. Skjelmose wil naar zijn niveau toe.

"Jonas is ongelooflijk, maar hetzelfde geldt voor Pogačar. Die laatste is het hele jaar zó goed. Tweede in de Tour de France is een geweldig resultaat, maar voor een renner van zijn kaliber is het teleurstellend. En dat Jonas een renner als Pogačar zo afgetekend kan verslaan, is niet anders dan imponerend."

Al met al is Skjelmose echter vooral indruk van de prestatie van Jumbo-Visma als geheel. "Hoe ze de Vuelta a España ook weer reden… Iedere renner van Jumbo-Visma presteert op het maximale van zijn kunnen. Ze weten precies wat ze moeten doen om het maximale uit het lichaam van hun renners te halen."

Voeding

De Deen geeft eerlijk toe dat hij naar Jumbo-Visma kijkt voor de volgende stappen in zijn ontwikkeling. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding.

"Ik weet natuurlijk niet precies hoe ze binnen Jumbo-Visma werken, maar wat ik van de buitenkant zie hebben ze altijd chefs mee die eten bereiden. Verder denk ik dat onze aanpakken grotendeels te vergelijken is. Met als verschil dat ik zelf moet koken. Mijn voedingsdeskundige heeft een plan voor me opgesteld en ik vind het fijn om dat strikte plan te moeten opvolgen. Ik wil tot op de gram af volgen wat me is voorgeschreven."

Skjelmose liet zich in 2023 al vanaf begin februari zien, terwijl de kanonnen van Jumbo-Visma op dat moment op hoogtestage waren.

"Ik heb nog niet met de ploeg over 2024 gesproken, maar wat dat betreft zou ik Jumbo-Visma willen kopiëren. Ik wil in februari op hoogtestage. Ik moet er nog over praten met de ploeg, maar wat mij betreft wordt dat volgend jaar de aanpak. Ik ben dit jaar heel stabiel geweest door mijn goede basisniveau en ik heb natuurlijk gepiekt naar bepaalde koersen, maar ik hoop op die manier nog hogere pieken te kunnen bereiken."

Lees de rest van het interview met Mattias Skjelmose in de Wieler Revue die vanaf vandaag online is te bestellen en in de winkels ligt. Daarin ook interviews met Tim Heemskerk (trainer van Jonas Vingegaard) en Sepp Kuss, maar we hebben vooral veel aandacht voor vrouwenwielrennen! Zo spraken we onder anderen Lotte Kopecky, Yara Kastelijn en Lizzie Deignan! 

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023