Toon Aerts: 'UCI en rechter zeggen dat dopinggebruik niet intentioneel was, toch word ik geschorst'

Toon Aerts is niet te spreken over het verloop van het proces dat geleid heeft tot een tweejarige dopingschorsing.

Belgian championship Cyclocross Middelkerke - Day 2

In Beringen werd vorige zondag het veldritseizoen officieel op gang getrokken. Voorlopig nog zonder Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Ook Toon Aerts moet nog even wachten op zijn comeback. Hij is nog vier maanden geschorst.

Aerts wil de komende winter hard trainen, om op 17 februari topfit aan de start te kunnen verschijnen in Sint-Niklaas. Vorig weekend genoot hij nog een laatste keer van een avondje stappen met vrienden. "Door die schorsing heb ik het voorbije jaar opnieuw meer tijd kunnen vrijmaken voor hen. Het heeft me deugd gedaan", vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

"Ik heb de cross ook eens vanop een afstand kunnen bekijken. Als crosser leef je echt in een roes. Je wint een wedstrijd en ’s avonds denk je alweer aan de volgende cross. Door die verplichte afstand heb ik ervaren hoe groot de cross eigenlijk is, hoeveel mensen er naar komen kijken."

Aerts zal straks bij zijn wederoptreden twee jaar geen wedstrijden meer gereden hebben én de leeftijd van 30 jaar bereikt hebben. Toch verwacht hij snel weer de strijd met de toppers te kunnen aangaan. "Als ik met mijn broer Thijs in het bos train, dan merk ik dat de techniek er nog altijd is."

Nieuwe ploeg

Als Aert straks weer het veld wil induiken, zal hij wel eerst een nieuwe ploeg moeten vinden. Zijn contract met Baloise Trek Lions werd ontbonden. De overeenkomst met Intermarché-Circus-Wanty is van de baan. "Ik denk wel dat de nieuwe ploeg eraan zit te komen maar veel kan ik daar nog niet over zeggen."

"Ik weet dat er ploegen afhaakten omwille van mijn schorsing. Het zijn de sponsors die afhaken, niet de ploegmanagers. Die kennen me en weten dat ik nooit bewust doping heb gebruikt."

Oneerlijk proces

Aerts heeft het nog steeds moeilijk met het feit dat hij een dopingschorsing opgelegd kreeg. Hij is bijvoorbeeld niet te spreken over de hoge proceskosten en de manier waarop het proces verlopen is. "Eender welke rechtbank moet bewijzen dat je schuldig bent. Maar ik moet bewijzen dat ik onschuldig ben."

"Ik heb ook de indruk dat ze het op een lange baan hebben geschoven zodat het niet meer de moeite zou zijn om naar TAS (Internationaal Sporttribunaal) te gaan. En dan is er ook nog de afwezigheid van een ondergrens voor letrozole. Ze verplichten je eigenlijk om te zoeken naar een naald in een hooiberg. De UCI en de rechter in beroep zeggen letterlijk dat het gebruik niet intentioneel was en toch word ik geschorst. Daar heb ik het moeilijk mee."

Martial Saugy

Een andere opvallende vaststelling: De UCI doet voor haar bewijsvoering beroep op de diensten van de Zwitserse professor Martial Saugy. “Hij is de man die na de Olympische Winterspelen alle stalen van Russische atleten heeft doen verdwijnen. Hij zou ook de man geweest zijn die Armstrong vertelde hoe hij een positieve test kon vermijden."

Aerts zijn woede is dan ook nog steeds niet bekoeld. "Die middenvinger van mij naar de UCI, dat is niet de persoon die jullie kennen. Die middenvinger, die hebben ze in mij naar bovengehaald. Stel dat ik ooit opnieuw op een WK-podium eindig en ik moet iemand van de UCI de hand schudden, dan weet ik niet of me dat zal lukken."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022