πŸŽ₯ Zo beleefden de renners het knotsgekke openingsuur op het WK gravel

Gravelwedstrijden zijn gekend om hun ontspannen sfeer, maar op het WK in Veneto was daar weinig van te werken...

Matej Mohoric en Katarzyna Niewiadoma kroonden zich vorige zondag in Veneto tot wereldkampioen in het gravelen. Om goud te kunnen veroveren, hebben ze niet enkel lastige grindstroken en klimmetjes moeten overwinnen. Er was immers ook een flinke dosis lef en technische skills vereist om de chaos in de beginfase te overleven.

Op GoPro-beelden van Payson McElveen is namelijk te zien hoe hectisch het er aan toe ging in het eerste uur. Toen zat alles nog bij elkaar en zo'n groot peloton langs smalle grindwegen sturen, is natuurlijk vragen om problemen.

Om aan die chaos te ontkomen en valpartijen te vermijden, kozen sommigen er voor om in de bochten een shortcut te nemen. Op 0:30 is te zien hoe enkele renners zelfs een gracht oversteken. Er werd ook regelmatig in de graskant gereden. Op de grindwegen was het dan weer stof vreten. Geniet van de bijzondere taferelen in onderstaande video!

De maker van de video, Payson McElveen strandde op een 76e plek. De Amerikaan is een offroad renner die zich toelegt op de lange afstand. Hij doet aan gravelen, mountainbiken én veldrijden en veroverde twee de nationale titel in de Cross-country Marathon. Dit voorjaar won hij in de Amerikaanse staat Oklahoma zijn allereerste gravelkoers.

Pelotonpraat
  • Foto: YouTube/Payson McElveen