Wilfred Genee: 'Benieuwd hoe vrouwen het zouden doen als ze drie weken achter elkaar moeten rijden'

Wilfred Genee mengt zich in het (vrouwen)wielrennen. Wat zou Roxane Knetemann van zijn mening vinden...?

Netherlands: Studio VI Vandaag

In onze nieuwste nummer van de geprinte Wieler Revue (hierrr te bestellen) hebben we heel veel aandacht voor het vrouwenwielrennen - we geven 'm zelfs de naam Vrouwenspecial mee - en dus vroeg Louis Bovee voor z'n rubriek 'Het wielergevoel van...' deze keer een BN'er aan de tand over de vrouwenkoers: Wilfred Genee.

Genee neemt aan de hand van vier Nederlandse topwielrensters door hoe het vrouwenwielrennen en steekt over alle vier van de loftrompet af, in chronologische volgorde, dus hij begint bij Leontien van Moorsel.

Van Moorsel en Vos

"De grote populariteit van het vrouwenwielrennen heeft onmiskenbaar te maken met de successen. Daardoor kun je er niet omheen en blijf je het volgen."

"Mijn interesse begon eigenlijk met de gloriejaren van Leontien van Moorsel die op de Olympische Spelen van 2000 in totaal vier keer goud won. En Marianne Vos was haar opvolgster die mooie overwinningen behaalde op de weg, op de baan en in het veldrijden. Nog steeds straalt ze rust en ingetogenheid uit."

Vollering en Van Vleuten

"Als ik aan Annemiek van Vleuten denk, denk ik, sorry dat ik ik zeg, aan haar val op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat is volgens mij elke wielerliefhebber bijgebleven."

"Door haar enorme wilskracht heroverde ze haar pek in de top en pakte in Tokio het goud op de tijdrit. Ook pakte ze onder meer nationale titels en hoofdprijzen op het WK.Het schijnt dat ze stopt. Schijnt! Eerst zien. Van vroeger herinner ik me Jeannie Longo, de Franse die ook niet van ophouden wist."

"Demi Vollering lijkt haar opvolgster te worden. Ze greep de eindzege in de Tour de Femmes en won, dit seizoen al, een aantal klassiekers. Op het WK schoot ze net te kort en eindigde tweede. Ze is een gedreven meisje. Weet je waar ik nieuwsgierig naar ben? Hoe de vrouwen het zouden doen als ze drie weken achter elkaar op de fiets zouden moeten zitten. Zoals de mannen in de Giro, de Tour en de Vuelta."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Roxane Knetemann

Uiteraard kan Genee ook een vijfde vrouw niet onbesproken laten, niet vanwege haar fietskwaliteiten - die had ze ook zeker - maar omdat ze tegenwoordig vaste bargast is bij Vandaag Inside.

"Ja, Roxane Knetemann schuift geregeld aan. Ze heeft de erfenis van haar vader Gerrie die zo groot was. Haar vader was een televisiepersoonlijkheid en Roxane gaat die kant op. Ze luistert goed, in die zin dat ze onze tips meeneemt. Ze is een hele leuke vrouw die steeds beter meepraat over bredere onderwerpen dan alleen het wielrennen."

Pelotonpraat
  • Beeld: ProShots / Brunopress/Patrick van Emst