Verrassend, ploegleider Danny Stam baalt van dominantie SD Worx: 'Het is niet goed en niet leuk'

Danny Stam over de overmacht, maar ook voor de problemen die dat in de ploeg zelf opleverde, bijvoorbeeld na Strade Bianche.

presseconference Team Boels - Doelmans

62 koersen won SD Worx maar liefst het afgelopen wielerseizoen. Dat is minder dan Jumbo-Visma bij de mannen, maar bij de vrouwen staan er veel minder wedstrijden op het programma. Het zegt alles dat het vrouwenteam van Movistar nummer twee op het lijstje is met 20 zeges.

Rest hoort dichterbij te zitten

Ploegleider en team manager Danny Stam is de architect van de succesvolste vrouwenwielerploeg ooit. Maar is de ploeg niet iets té succesvol? Stam komt met toch wel wat verrassende woorden over de dominantie van zijn ploeg in het vrouwenpeloton.

"Als je eenmaal je eerste wedstrijden gewonnen hebt, dan kom je in een flow. Het is alleen niet goed en het is leuker als het moeilijk is. Het kan volgend jaar zomaar een andere richting inslaan, maar wij hebben wel een ploeg met toppers, waarmee we een koers naar onze hand kunnen zetten. En als je dan niets tegenkomt, dan krijg je zo'n seizoen", zegt Stam erover tegen de NOS.

Maar hij gaat natuurlijk ook niet minder z'n best doen; de andere teams zijn aan zet. "Wij hebben niets heel anders gedaan dan andere jaren, de rest hoort er gewoon dichterbij te zitten", is hij enigszins kritisch over de rest van het peloton.

Trammelant binnen eigen ploeg

De dominantie van SD Worx zorgt soms binnen de eigen ploeg ook voor wat wrevel. De situatie in Strade Bianche was daarvan een pregnant voorbeeld. Lotte Kopecky en Demi Vollering reden samen naar de meet en sprintten voor de zege. Het leidde na afloop tot veel gedoe.

"We zijn gelijk de bus ingegaan en hebben opheldering gevraagd. Hoe gaan we hiermee om? Hoeveel hard feelings hebben we? We wisten dat dit kon gebeuren."

Maar het is nog niets vergeleken bij wat er op trainingskampen gebeurt als zijn rensters een spelletje spelen. Het zijn gewoon winnaarstypes, wil Stam maar zeggen.

"Ik heb de damborden weleens door de kamer zien vliegen. Dat gebeurt met mensen die willen winnen. Daar zijn het ook topsporters voor. Dan mopperen ze weleens op elkaar."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Samen afwassen

Maar toch probeert Stam om ook juist een familiale sfeer te creëren. Dat begint al met de accommodatie tijdens een trainingskamp.

"Rensters blijven vrij lang bij ons, omdat ze het naar hun zin hebben. Als wij op trainingskamp gaan, zitten we in een huis, niet in een hotel. Daar heb je saamhorigheid, je wast met elkaar af, 's avonds doe je een spelletje. Dat bindt", besluit hij.

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2019