UCI 'denkt na' hoe het skippers van wereldbeker veldrijden kan aanpakken

Veldrijders die wereldbekermanches overslaan moeten wel degelijk beginnen vrezen voor de gevolgen daarvan.

Tour de France 2023 - SafeR

UCI-voorzitter David Lappartient krijgt dezer dagen bakken kritiek over zich heen. De reden is een opmerkelijke uithaal richting crossers die wereldbekermanches overslaan, in het bijzonder Thibau Nys. "Als een renner nationale wedstrijden de voorkeur geeft op de wereldbekermanches, dan doe je ook niet mee aan de volgende Wereldbekermanches en het WK", klonk het scherp.

Lappartient lokte met zijn uitspraken heel wat misnoegde reacties uit. "Ik vind niet dat de UCI mag bepalen wie wel of niet rijdt", zei Lars van der Haar. Sven Nys vindt dat renners het recht moeten hebben om hun eigen keuzes te maken. "Zeker als het over jonge renners gaat."

Nadenken

Maar de UCI houdt voet bij stuk. Vrijdag kwamen ze met een statement, waarin staat dat ze zich zullen beraden over de huidige situatie. "De UCI heeft besloten om na te denken over de deelname van atleten aan de manches van de Wereldbeker cyclocross en andere evenementen op de internationale kalender van deze discipline”, klinkt het.

“Het doel is de samenhang van de grote evenementen garanderen. Het is inderdaad essentieel voor de UCI om te zorgen voor een evenwicht tussen de verschillende grote veldritten en de deelname van atleten aan deze wedstrijden." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023