Sep Vanmarcke deelt hilarische anekdote: 'Bij Team Blanco lag ik in rijdende bus nog aan mijn core-stability te werken...'

Door littekenweefsel op zijn hartspier moest Sep Vanmarcke afgelopen jaar stoppen met wielrennen.

Dwars door Vlaanderen 2023

In gesprek met de podcast De Rode Lantaarn kijkt hij terug op zijn loopbaan. Mede-host Bram Tankink vertelt dat Vanmarcke bekend stond om zijn enorme arbeidsethos. Soms ging hij ook te ver, beaamt Vanmarcke nu. "Nu denk ik soms: goh, Sep, wat deed je allemaal? Bij Team Blanco en de jaren erna deed ik veel core-stability. Vroeger had ik veel blessures en dat hielp ertegen. Het was een dagelijks gebeuren."

Zelfs voor wedstrijden deed Vanmarcke trouw zijn oefeningen. "In die periode deed ik dat zelfs in de bus terwijl we reden. Als we vroeg vertrokken naar een koers, was er geen tijd. En ik wilde het toch doen. Ik kon mijn plan niet loslaten. Zaten we met de bus op de snelweg, terwijl teamgenoten een koffietje dronken, lag ik achter in de bus core stability te doen..."

Rust gunnen

Nu kan hij erom lachen. "Dat moet je eens proberen... In een rijdende bus aan je core werken. Dat is lastigheid keer tien. Dat is niet goed 's morgens voor een koers, haha. Ik zette mijn lijf op zo'n extreme spanning en bij die dingen denk ik nu wel: ik had mezelf iets meer rust kunnen gunnen."

Het was nu eenmaal zijn plan en niets mocht daarvoor wijken. "Jullie vonden het vaak grappig. Het was niet uitlachen, maar er werd wel gezegd: 'Kijk, daar ligt die gek weer.' Ik had het idee dat ik me op alle vlakken optimaal moest voorbereiden. Soms ging ik erover. Het kan ook té veel zijn."

Pelotonpraat
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023