Ideaal kerstcadeau! 'Tour de Henk', een boekje met 150 grappige wielergedichtjes

Wil je een kerstcadeau kopen voor iemand die van wielrennen en humor houdt? Dit kon weleens het ideale geschenk zijn!

Kerst komt eraan en dan kun je natuurlijk gewoon maar weer een paar (wieler)sokken cadeau doen, maar je kunt het ook wat creatiever en origineler aanpakken. Dan is dit boekje met 150 wielergedichtjes - of zogenaamde topo's - een goed idee.

Topo's

Topo's, horen we je denken, wat zijn dat in vredesnaam? Gelukkig leggen de makers van het boekje dat zelf uit in de proloog (een wielerboekje zonder proloog bestaat niet).

"Dit is een nieuwe versvorm die nog vrij onbekend is bij het grote publiek. De dichter Peter Knipmeijer vond dit grappige topografische gedicht uit in het voorjaar van 2023. Het kenmerkende van deze vierregelige versvorm is dat de laatste regel eindigt met een screenshot van een topografische naam.

"Vaak is dat een plaatsnaam, maar het mag ook een rivier, meer of berg zijn. De topografische aanduiding wordt een fonetisch uitgesproken onderdeel van het gedicht en verliest daarmee de geografische betekenis."

Omdat een beeld nog steeds meer zegt dan een x-aantal woorden uit een proloog, mogen we hier ook drie pagina's met topo's uit het boek laten zien. Ze gaan allemaal over de afgelopen Tour de France en zijn opgehangen aan meesterknecht Henk en zijn ploeggenoot Han.

Aambeibei

Antibes

Balleville

Je kunt het boekje Tour de Henk hierrrrr bestellen. Het idee voor het boekje ontstond min of meer bij toeval. Op Facebook is een pagina waarop mensen hun topo's deelden en in juli ging het opeens veel over de Tour de France. Binnen korte tijd stonden er 200 topo's over de Tour op de pagina. De 150 leukste zijn gebundeld in Tour de Henk, waaraan twaalf mensen meewerkten.