EK gravel keert terug naar België: 'Indrukwekkend parkoers en fantastisch landschap'

België blijft maar kampioenschappen in het gravelen binnenhalen. In 2026 vormden de Ardennen het decor van het EK.

Gravel Word Championships 2023 men

Houffalize mag in 2026 het EK gravel organiseren. Het stadje ligt midden in de Ardennen en vormt dan ook een ideaal decor om een gravelparkoers uit te tekenen. Afgelopen zomer vond daar trouwens ook al een gravelkoers plaats en die werdmet overmacht gewonnen door Wout van Aert.

Houffalize doet veel wielerliefhebbers ongetwijfeld een belletje rinkelen. Onder meer omwille van de jaarlijkse passage van Luik-Bastenaken-Luik, maar vooral omdat Houffalize een mekka voor mountainbikers is. Tot 2012 was het ook een vaste waarde in de wereldbeker mountainbike.

Indrukwekkend parkoers

"Ik ben ervan overtuigd dat de stad in het hart van de Ardennen klaar is voor deze taak", zegt bondsvoorzitter Tom Van Damme aan Sporza. "Het wordt een indrukwekkend parkoers in een fantastisch landschap. Het zal opnieuw geweldig zijn om amateurs naast professionele rijders te zien racen. Dat maakt gravelracen zo uniek."

De regerende Europese kampioenen zijn Jasper Stuyven en Lorena Wiebes. Matej Mohoric en Katarzyna Niewiadoma mogen volgend jaar gravelen in de regenboogtrui. Het EK vond dit jaar in Leuven plaats en dezelfde locatie vormt in 2024 het decor van het WK.

Nieuws
  • Photo: Alessandro Perrone/SCA/Cor Vos © 2023