Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

De programma's van de grote tenoren krijgen stilaan vorm. De meeste toppers weten ook al welke grote ronde ze in 2024 zullen betwisten.

Tour de France 2023 - stage 06

Giro

De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de voorgaande edities. De bergritten zijn niet erg lastig en het aantal hoogtemeters is beperkt. Verder staan er bijna 70 tijdritkilometers op het menu en is ongeveer de helft van de etappes vlak of geaccidenteerd.

De twee grote blikvangers zijn Tadej Pogacar en Wout van Aert. Andere toppers die op de (voorlopige) deelnemerslijst staan zijn: Cian Uijtdebroeks, Filippo Ganna, Simon Yates, Geraint Thomas, Nairo Quintana, Einer Rubio, Olav Kooij, Giulio Ciccone, Caleb Ewan, Damiano Carusso, Jay Vine en Michael Woods.

Tour

De Ronde van Frankrijk is in 2024 iets meer op maat van de klimmers. Vooral de passage door de Pyreneeën is zwaar. Er staan 59 tijdritkilometers en een graveletappe op het menu.

De grote blikvangers zijn Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en (misschien) Mathieu van der Poel. Andere toppers die deze zomer drie weken zullen zwoegen door Frankrijk zijn Juan Ayuso, Richard Carapaz, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Tom Pidcock, Sepp Kuss, Mads Pedersen, Adams Yates, Enric Mas, João Almeida, Carlos Rodriguez, David Gaudu, Geraint Thomas, Pello Bilbao, Matej Mohoric, Christophe Laporte, Dylan van Baarle en Matteo Jorgenson.

Vuelta

De Ronde van Spanje is volgend seizoen de zwaarste van alle grote rondes. Maar liefst 9 etappes finishen bergop en er moeten heel wat loodzware cols overwonnen worden. De Vuelta begint en eindigt met een vlakke individuele tijdrit.

De grote blikvangers zijn Jonas Vingegaard, Wout van Aert en wellicht ook Mathieu van der Poel. Andere grote namen die de Vuelta zullen rijden: Mads Pedersen, Adam Yates, Mattias Skjelmose, João Almeida, Sepp Kuss, Enric Mas, Jay Vine, Nairo Quintana en Egan Bernal.

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023