Opmerkelijk: Wout van Aert won Superprestige Heusden-Zolder... op een gravelfiets!

Wout van Aert maakt er geen geheim van dat hij graag op gravelavontuur gaat. Zelfs crossen doet hij tegenwoordig met de gravelfiets!

Superprestige cyclocross Heusden-Zolder men 2023

Wout van Aert schreef woensdag de Superprestige in Heusden-Zolder op zijn naam. Hij rekende in de slotronde af met Eli Iserbyt. Joris Nieuwenhuis werd derde. Aandachtige kijkers zagen dat Van Aert niet met zijn gewone crossfiets reed.

Hij ging op pad met de Cervélo Aspero gravelfiets in plaats van zijn Cervélo R5-CX. Een opvallende, maar blijkbaar ook de juiste keuze, want na een uur bolde hij als eerste over de finishlijn. Waarom Van Aert die keuze maakte, is niet duidelijk.

(Lees verder onder de foto's)

De Cervélo Aspero gravelfiets. Photo:( Photo by Gregory Van Gansen / PN/ Cor Vos )
De Cervélo R5-CX crossfiets. Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023

Gravelen en veldrijden zijn sowieso twee disciplines die erg dicht bij elkaar aanleunen. Zo werd Gianni Vermeersch wereldkampioen gravel op een crossfiets. Het grote verschil tussen een gravel- en crossfiets is comfort vs snelheid.

Op een gravelfiets zit je veel comfortabeler omdat ze gemaakt zijn voor lange afstanden. Een crossfiets is een pure racemachine die gebouwd is om een uur lang zo snel mogelijk in het veld te knallen. Een gravelfiets weegt dan ook meer dan een crossfiets. Verder heeft de Aspero een verlaagde achtervork en een bredere voorvork dan de R5-CX

Nieuws
  • Photo:( Photo by Gregory Van Gansen / PN/ Cor Vos )