Michel Wuyts ziet Van der Poel stunten in Luik-Bastenaken-Luik: 'Hij is een alien'

Volgens Michel Wuyts moet Mathieu van der Poel zich na een mindere Amstel Gold Race geen zorgen maken voor komende zondag.

Wuyts

Het gros van de renners die de kasseiklassiekers heeft gereden, heeft een punt achter hun voorjaar gezet. Mathieu van der Poel niet. De wereldkampioen won al de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar de honger is nogniet over. Hij wil komende zondag stunten in Luik-Bastenaken-Luik.

Zesde in 2020

Dat wordt allesbehalve een makkelijke opdracht. Enerzijds zijn de heuvelachtige Ardennen niet zijn geliefkoosde terrein. Anderzijds zal hij moeten afrekenen met dat andere fenomeen, Tadej Pogacar. Het Sloveense wonderkind is de grote topfavoriet en wist vorig jaar zefls Van der Poel te kloppen in de Ronde.

Helemaal kansloos is Van der Poel ook niet. Als hij zondag over zijn beste klimmersbenen beschikt, kan hij ons verrassen. Dat bewees hij door in 2020 zesde te finishen, daags nadat hij zich in de BinckBank Tour in de vernieling reed na een solo van 50 kilometer. Maar als hij zondag een dagje kent zoals in de Amstel, dan zal het moeilijk worden.

Amstel betekent weinig

Michel Wuyts vindt dat de prestatie van Van der Poel in de Amstel (hij werd pas 22e) weinig betekent. "Mocht het over om het even welke andere renner gaan, dan zou ik zeggen 'ja, het vet is van de soep'. Maar dit is Van der Poel. Het kan gewoon een wat mindere dag geweest zijn", zegt hij in de HLN-podcast Wuyts & Vlaeminck.

"Het was een plotse confrontatie met een parkoers dat hem toch niet zo geweldig ligt, ondanks het feit dat hij in 2019 op een fabelachtige manier won, maar toen was hij zichzelf ook al een keertje tegen gekomen. Ik denk dat hij zondag gespeculeerd heeft. Hij dacht dat hij wel nog kon terugkomen. Dat is niet gelukt."

"Hij had duidelijk een mindere dag. Maar ik durf niet zeggen dat hij geen rol van betekenis gaat spelen in Luik. Het gaat over een alien hé. Gaan wij nu miezerig worden als Van der Poel zondag vierde wordt? Nee toch? Maar Pogacar blijft wel de topfavoriet."