Interview | Victor Campenaerts over overwinteren in Spanje: 'Zou moeten leiden tot betere resultaten'

Victor Campenaerts verhuisde afgelopen jaar van België naar Spanje. Daar heeft hij zeer aangenaam kunnen trainen tijdens de winter.

Paris - Tours 2023

Zijn vriendin is apotheker, maar zag de verhuizing ook zitten. "Een apotheek kun je op ieder moment in je leven beginnen en ik kan mijn wielerloopbaan niet drie jaar uitstellen. Ze stond ervoor open. En voor een wielrenner is het gewoon aangenaam om in Spanje te wonen en trainen", vertelde hij op de persdag van Lotto-Dstny. "In België is het weer echt slecht geweest, terwijl wij ten oosten van Malaga wonen. Daar heeft het drie dagen geregend."

Campenaerts was al snel op zijn plek in Spanje. Mede door het werk van de nieuwe fietsensponsor Orbea. "Ik heb via Orbea direct mensen leren kennen. Ik sprak met de performancemanager van Orbea en die zei dat ik eens naar Luis Ángel Maté (prof bij Euskaltel-Euskadi, red.) moest gaan. Daar heb ik contact mee gehad en ik heb daar nu een trainingsgroepje. Ik kan er in alle rust werken."

Voordelen in Spanje

Campenaerts zou Campenaerts niet zijn als hij goed heeft nagedacht over de voordelen van de hele winter trainen in Spanje. "Vorig jaar ben ik alleen al drie keer ziek geweest in de winter. Nu niet en dat heeft denk ik toch te maken met het goede weer. Ik train ook meer bergop en aan de zones waarin ik train zie je dat het effect heeft."

Hij legt verder uit: "Je merkt dat je dichter tegen je aerobe drempel rijdt in Spanje. Er wordt geclaimd dat het een efficiëntere training is als je vaker in die zone rijdt. Dat het een stimulans is voor de aanmaak van mitochondriën. De renners die de koersen winnen – jongens als Pogacar en Vingegaard – zijn ook de renners die daar het meeste van hebben. Als je trainingen doet die de aanmaak daarvan stimuleren, zou dat moeten leiden tot betere resultaten."

Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022

Van der Poel

Of het doorslaggevend gaat zijn in het voorjaar? Dat denkt Campenaerts niet. "Renners die in de winter vooral in België hebben getraind kunnen dat verschil zeker inhalen. Het is een voordeel om lang in Spanje te zitten, maar wanneer reed Van Avermaet zijn beste voorjaar? Nadat hij de Kristallen Fiets in handen kwam nemen op krukken. Als je goed wil zijn in de eerste koers van het jaar dan is dat moeilijker als je de hele tijd in de regen hebt gezeten, maar voor april zegt het niets."

Over de verhoudingen in de cross tussen Van der Poel en Van Aert kan hij dan ook niets zinnigs zeggen. "Je zou ook kunnen zeggen dat Mathieu te goed in vorm was, of dat Wout meer scherpte in het voorjaar gaat hebben. De vraag is: heeft Mathieu nog weer stappen gezet, of gaat Wout echt die scherpte bewaren voor de Ronde en Roubaix? Het is heel moeilijk om daar nu iets over te zeggen."

Magazine
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023