In de keuken bij INEOS Grenadiers: 'Ganna doet drie dagen over pot choco, Pidcock meest veeleisend'

Filippo Ganna traint en leeft als een profrenner, zolang er maar geen pot Italiaanse chocopasta in de buurt staat.

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

In het profwielrennen gaat het er vandaag veel professioneler aan toe dan vroeger. Op vlak van voeding bijvoorbeeld. Zo vertelde José De Cauwer eens dat renners in zijn tijd om 6 uur in de ochtend biefstuk voorgeschoteld gekregen en dat ze het advies kregen om niet te veel water drinken.

Vandaag is dat dus helemaal anders. Voedsel worden tot op de gram afgewogen. De meeste renners luisteren zelfs naar een voedingsapp die hen vertelt wat en hoeveel ze mogen eten. Teams beschikken tegenwoordig zelfs over eigen keukenpersoneel.

Bij INEOS Grenadiers is James Forsyth de chef-kok. Hij was te gast in de podcast van Geraint Thomas en vertelde over de eetgewoontes bij de renners van de Britse formatie. "Toen ik bij het team kwam, dan was er helemaal nog geen sprake van het wegen van voeding", begon hij.

"Als renner moest je gewoon aan het buffet aanschuiven en je plan trekken, maar de laatste drie jaar zijn we veel meer geïndividualiseerd met voeding bezig. Iedereen eet namelijk op zijn eigen manier en dat verschilt echt renner per renner."

Ganna en choco

Filippo Ganna is op culinair vlak het buitenbeentje. "Hij heeft meestal wel een voedingsplan, maar wanneer het een belangrijke dag is en hij normaal gezien driehonderd gram pasta krijgt, dan vraagt hij toch nog om een tweede bord."

Vervolgens deelt Thomas een hilarische anekdote over de Italiaanse hardrijder. "Als hij een pot choco op tafel ziet, dan kan hij zich niet inhouden. Hij doet soms maar twee of drie dagen over een volledige pot. Hij vindt vooral de Italiaanse chocopasta van 'Nocciolata' lekker, want die is gezonder en beter dan Nutella. Vroeger liet Richie Porte de pot zelfs van de tafel halen."

Pidcock

Tom Pidcock is dan weer de meest veeleisende. "Iedere dag heeft hij wel een opmerking. Soms is dat een dure opmerking, zoals truffel. Wanneer je al een voedingsplan klaar hebt en een renner om 17.00 uur afkomt met een opmerking, dan is het soms moeilijk om die nog in de voeding te verwerken."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023