Tom Boonen wordt ambassadeur van allereerste professionele gravelploeg

Zelf gravelen is hij voorlopig niet van plan, maar Tom Boonen wordt wel ambassadeur van de eerste gravelploeg.

Kristallen Fiets award show 2021

Gravelen is al enkele jaren aan een steile opmars bezig. De gravelscene ontstond in de Verenigde Staten en werd aanvankelijk beoefend door hipsters. De relaxte sfeer en genieten stonden daarbij centraal. Ondertussen is het fenomeen overgewaaid naar Europa en gaat het er in gravelkoersen een stuk professioneler aan toe.

Zo vond in 2022 het allereerste WK gravel plaatst. De 'echte' gravelcoureurs moesten hun meerdere erkennen in de profrenners. Gravelcoureurs vind je zowel in weg-, cross- als mountainbiketeams terug. Een ploeg die zich uitsluitend focust op gravelkoersen bestond nog niet, tot nu.

Classified Cycling, een producent van slimme schakeltechnologie, heeft namelijk samen met Belgian Cycling Factory (producent van fietsfabrikant Ridley) het allereerste gravelteam opgericht. Dat melden ze in een persbericht. De ploeg zal Classified x Ridley Factory Team heten.

(Lees verder onder de video)

Voorlopig telt het team vijf gravelcoureurs: de Belg Daan Grosemans, de Nederlander Piotr Havik en de Britten Toby Perry, Annabel Fisher (eindwinnares Gravel Earth Series) en Freya Rawlins. Op de kalender staan alle wedstrijden van de de UCI Gravel World Series en de Gravel Earth series rijden en het WK in Leuven.

Tom Boonen investeerde zijn centen al in Classified en is ambassadeur van het bedrijf. Het Vlaamse wielericoon treedt nu ook op als ambassadeur van hun gravelploeg. "We staan aan de start van een heel mooi verhaal. We geloven heel sterk in de gravelscene en zullen die duurzaam blijven ondersteunen."

Nieuws
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2021