Nu is de vraag: zeggen de verhoudingen iets over de vorm richting het voorjaar op de weg? In Het Nieuwsblad gaan Jim van den Berg van de trainingsapp Join en professor inspanningsfysiologie Jan Boone in op die vraag. Zal Van der Poel eerder opgebrand zijn, omdat hij al zo goed was in de winter?
Boone: "Van der Poel gaat na de cross weer afbouwen om daarna naar een volgende piek te werken. Van Aert bouwt gradueel op, zowel qua volume als qua intensiteit. Beide aanpakken kunnen tot goede prestaties leiden. Het is niet mogelijk te voorspellen wie het eerst over zijn piek gaat zitten."
De vraag is ook of Van der Poel niet gewoon weer een extra stap heeft gezet in niveau door bijvoorbeeld zijn verhuizing naar Spanje en het uitrijden van de Tour de France vorig jaar. Beiden denken dat Van Aert de kloof nog wel kan dichten. Boone: "Van Aert zit in een andere opbouw. Hij gaat zeer weinig op weerstand getraind hebben en de intensiteit ligt nog niet zo hoog."
"Van der Poel zal na een rustperiode naar een nieuwe piek toewerken. Hun niveaus zullen straks opnieuw gelijkaardig zijn en we mogen ons weer aan een spannend voorjaar verwachten. Bij dit soort atleten leiden meerdere wegen tot topvorm.”
Zwaardere benen
Van den Berg zegt dat je geen conclusies kunt trekken richting een Ronde van Vlaanderen. "Wat je wel kan zeggen is dat Van der Poel zijn basisconditie al heel goed zit. Anders kan je dat niveau in het veld niet aanhouden, dan herstel je niet zo snel na elke cross. Van Aert heeft de crossen iets meer als training aangepakt. Tussendoor werkte hij nog duurtrainingen af en ging hij ook nog lopen. Hij gaat met zwaardere benen aan de start van de crossen gestaan hebben. Omdat hij die accenten al wil leggen en naar later toewerkt."
- Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2024