Nederlandse én Belgische bondscoach trekken aan de alarmbel over toekomst van de cross

Gerben de Knegt en Sven Vanthourenhout stellen vast dat tegenwoordig enkel de allergrootste talenten nog aan de bak komen in het veldrijden.

De beloftevolle Ryan Kamp trok een tijdje geleden aan de alarmbel. Ondanks een sterk seizoen had de 23-jarige Nederlander en ex-wereldkampioen bij de beloften alle moeite van de wereld om een contract voor de komende jaren te versieren.

De gebroeders Roodhooft gooiden uiteindelijk een reddingsboei. Zij regelden enkele privésponsors waardoor Kamp volgende winter toch nog kan crossen. Zijn land- en leeftijdsgenoot Mees Hendrikx heeft minder geluk. Hij is na deze winter wellicht geen crosser meer.

Zorgen

Dat jonge talentvolle veldrijders zo moeilijk aan de bak komen, is vrij opmerkelijk. "In Nederland maak ik mij daar zorgen over", zegt de Nederlandse Bondscoach Gerben de Knegt aan Het Nieuwsblad. "In België kan je nog een beetje minder zijn en toch een profploeg vinden. Maar in Nederland moet je vandaag al absoluut de beste van je generatie zijn om het tot prof te kunnen schoppen."

"En zelfs dan… Mees Hendrikx won twee jaar geleden de Wereldbeker bij de beloften. Die jongen is volgend jaar geen prof meer. En wat Ryan Kamp de voorbije maanden heeft meegemaakt, is zo’n beetje het failliet van het Nederlandse veldrijden."

"Die jongen was drie jaar geleden wereldkampioen bij de beloften en die heeft hemel en aarde moeten bewegen om nog ergens een contractje te versieren. En ik zeg duidelijk: contract-je. Want wat die jongen vandaag verdient, daar wil jij niet mee ruilen.”

Broers Roodhooft

Ook Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout is ervan geschrokken. "Te meer omdat Kamp aan een supergoed seizoen bezig is. Uiteindelijk zijn het dan de broers Roodhooft die hem moeten opvissen. Wéér de broers."

(Lees verder onder de foto)

Photo GvG/PN/Cor Vos © 2021

"Qua renners en entourage hebben de Roodhoofts intussen 70 procent van de cross in handen. Stel je voor dat zij morgen er de stekker uittrekken omdat ze het financieel of logistiek niet meer rondkrijgen. Dan heeft de cross echt wel een probleem."

Van cross naar weg

Een andere vaststelling: de cross geraakt de grootste talenten kwijt aan de weg. "Ik heb soms heimwee naar mijn tijd, toen cross en weg nog bijna helemaal gescheiden waren", zegt De Knegt. "Ik vond het ook helemaal niet erg om te zeggen dat ik fulltime crosser was. Vandaag ligt dat weer gevoelig. Alsof je als pure crosser niet voor vol wordt aanzien."

Volgens Sven Vanthourenhout zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert verantwoordelijk voor die evolutie. "Sinds Wout en Mathieu wil elke jonge crosser het ook op de weg proberen. Soms zouden ze zich moeten afvragen hoe realistisch dat is. Er is helemaal niks mis mee om een goede, degelijke crosser te zijn en zo je boterham te verdienen."

Achtergrond
  • Foto: Cor Vos