Interview | Bart Lemmen: 'Leidinggeven zit in mij, maar ik ga heus niet meteen de lijnen uitzetten'

Bart Lemmen eindigde vijfde in de Tour Down Under en tiende in de UAE Tour. We spraken hem voor de seizoensgids!

UAE Tour 2024 - stage 3

Het interview met Bart Lemmen staat ook in de Wieler Revue-seizoengids, waar we alle nieuwelingen van Team Visma | Lease a Bike aan het woord laten. Verder ook een uitgebreid interview met Mathieu van der Poel, spraken we Tadej Pogacar en Remco Evenepoel en gingen we op bezoek bij Lidl-Trek en Team dsm-firmenich PostNL. Bestel 'm hier

"Ik heb tijd nodig gehad om te beseffen dat ik renner ben van Team Visma | Lease a Bike. Het is speciaal als je ineens met Vingegaard en Van Aert traint, maar ik zal mezelf moeten dwingen om het normaal te vinden. Ik ben bescheiden en wil leren van die gasten, maar ik moet er uiteindelijk wél voor ze zijn."

"Ik kan niet telkens denken: ‘Oh my god.’ In oktober werd ik gebeld door de ploeg. Eerst dacht ik: gek dat ze nu pas bellen. Ik had andere lijntjes uitstaan, maar het was al oktober. Het eerste wat Merijn Zeeman zei: ‘Dat had je niet verwacht, hè?’ Nee, inderdaad."

Heb je weleens geschoten?

"Ik heb als ex-militair een bijzonder verhaal. Ik ben trots op mijn verhaal. Met name dat ik naast mijn werk heb laten zien dat ik goed genoeg ben. Terwijl het al moeilijk genoeg is om het te laten zien als je alle tijd van de wereld hebt. Vanuit de groep is interesse voor mijn verhaal getoond. Niet van waar ik ben gekomen, maar wel wat ik precies deed. Ja, vragen als: ‘Heb je weleens geschoten.’"

"Een overeenkomst tussen de luchtmacht en een wielerploeg is dat je samen toewerkt naar een doel en dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Een van de credo’s van een militaire organisatie is: aannames zijn de bron van misverstanden. Dat zie je hier ook terug. Alleen ben ik eerlijk gezegd wel een beetje klaar met het weer vertellen van mijn verhaal, haha. Ik ben nu wielrenner en zal daarop worden beoordeeld. Al neem ik mijn verleden wel mee."

Dromen

"De ploeg wil dat je eigen verantwoordelijkheid neemt. Of ik dan een streepje voor heb? Ja en nee. Ik heb veel moeten plannen en kan dingen gestructureerd wegschrijven met concrete actiepunten. En de zelfreflectie zit ook goed. Als je leidinggevende bent van 48 man en je doet niet aan zelfreflectie, ga je het niet goed doen. Het zit in mijn persoonlijkheid om leiding te nemen, maar ik ben tegelijkertijd nog niet zo’n ervaren wielrenner."

"Als je vrij weinig ervaring hebt, is het überhaupt de vraag of het slim is met het oog op het nemen van de juiste beslissingen en je moet je daarbij afvragen of er draagvlak voor is. Ik ga in mijn eerste jaar heus niet meteen de lijnen uitzetten. Hoe ver ik kan komen, durf ik niet te zeggen. Ik stel liever realistische doelen. Het heeft weinig nut om te dromen. Mijn doel voor 2024 is om te kunnen bijdragen aan mooie WorldTour-overwinningen. Ik geloof zeker dat er nog rek inzit, maar of dat tien, twintig of dertig watt is, durf ik niet te zeggen."

Magazine
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos ┬ę 2024