Tom Boonen: 'Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst'

Tom Boonen geeft een geniale tip voor wie niet graag op kasseien rijdt: monteer een stukje tuinslang op je stuur!

115th Parijs-Roubaix 2017

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het Vlaamse wielericoon reed een fenomenaal palmares bijeen met maar liefst 122 profoverwinningen. Zijn grootste triomfen zijn een wereldtitel, 4 x Parijs-Roubaix en 3 x de Ronde van Vlaanderen.

Een deel van zijn successen heeft hij te danken aan een geheim wapen onder zijn stuurlint. "Ik heb jaren met een stukje GARDENA-tuinslang op mijn stuur gereden", onthulde Boonen in Wielerclub, een wielertalkshow van Sporza.

"Ik plakte dat aan de binnenkant van mijn stuur en dan deed ik er stuurlint over." Boonen gebruikte dat overigens niet enkel om tijdens Parijs-Roubaix zijn lijdensweg op de kasseien zo comfortabel mogelijk te maken. "Ik reed er altijd mee."

Met dat stukje tuinslang werden schokken beter opgevangen. "Dan had ik veel meer comfort en controle. Ik had altijd een kapotte tuinslang liggen en ik sneed die kapot en nam die mee naar de koers. Steven de Jongh is dat dan ook beginnen gebruiken. Dat is een tijdje populair geweest in het peloton."

Roubaix-fiets

In de Hel van het Noorden gebruikte Boonen nog andere, meer professionele snufjes. Zijn S-Works Roubaix SL4 was uitgerust met schokdempers in de achtervork, een extra stukje metaal aan het buitenblad om te vermijden dat de ketting van het tandwiel sprong, en het kader was langer voor meer stabiliteit. Opmerkelijk: racehandschoentjes droeg hij dan weer niet, ook niet tijdens de kasseiklassiekers!

Pelotonpraat
  • Foto Brian Hodes/Cor Vos © 2017 ***USA OUT***