Team Visma | Lease a Bike stelde profiel van Van der Poel op: 'Gevaarlijk om over je toeren te gaan tegen hem'

Mathieu van der Poel is de maat der dingen in het eendagswerk. Team Visma | Lease a Bike analyseerde de kwaliteiten van de wereldkampioen.

E3 Saxo Classic 2024

Sportief directeur Merijn Zeeman vertelt over Van der Poel in Het Nieuwsblad. Waar Team Visma | Lease a Bike een uitgebreid profiel maakte van Tadej Pogacar richting de Tour de France, deden ze dat ook van Mathieu van der Poel in aanloop naar de voorjaarsklassiekers.

Over toeren

"Dat moeten we wel doen", aldus Zeeman. "Hij is zo goed. Om hem te verslaan moeten we hem zo goed mogelijk kennen. Je ziet dat hij probeert om scenario's te creëren waar iedereen zo kapot is dat er geen organisatie of controle meer is. Daar willen we een antwoord op bieden."

Eén ding dat eruit kwam, is dat je Van der Poel als renner niet altijd moet willen volgen. "Als je tegen hem koerst is het gevaarlijk om over je toeren te gaan."

Intuïtie

"Hij rijdt zo hard op de hellingen. De meeste renners kunnen dat één keer, hij vele keren na elkaar. Veel renners gaan eraan kapot als ze steeds opnieuw proberen om hem te volgen. Dat soort dingen brengen we in kaart."

Al is het met Van der Poel wel lastig, erkent Zeeman. "Van der Poel vertrouwt sterk op zijn intuïtie. Je kan niet zeggen: hij koerst altijd op dezelfde manier. Maar er zijn natuurlijk wel gewoon wielerwetten, ook voor hem. In Gent-Wevelgem rijdt hij vol achter Milan aan, wat hem energie heeft gekost."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024