Deze actieve renners hebben de meeste zeges op hun palmares staan

Een opvallende naam in de top-10 is de nog steeds maar 25-jarige Tadej Pogacar en ook Remco Evenepoel doet het niet slecht.

Milano Sanremo 2024

Eddy Merckx is nog steeds met ruime voorsprong de renner die de meeste overwinningen op zijn palmares heeft staan. De Kannibaal en grootste aller tijden boekte maar liefst 276 profoverwinningen. In totaal (dus ook niet-professionele koersen meegerekend) won hij er zelfs 521.

De nummer twee op de ranglijst is misschien wel een verrassende naam en hij koerst nog steeds! Het gaat om Mark Cavendish. De 'Manx Express' won tot dusver 163 koersen. Opvallend: de kloof met Merckx is gigantisch (113 overwinningen!), maar de kloof met de top-10 kan haast niet kleiner.

Mario Cipollini won exact evenveel koersen als Cavendish. Erik Van Looy won er ééntje minder en Roger De Vlaeminck won er nog ééntje minder, 161 in totaal dus.

Actieve renners

Aangezien Merckx al bijna een halve eeuw niet meer koerst en Cavendish, ondanks zijn pensioenaankondiging van vorig jaar, er nog een jaartje bij doet, voert de Britse sprintbom logischerwijs de ranking van de actieve renners aan.

Hij doet ruim beter dan die andere legende, Peter Sagan (die wel degelijk op deze ranglijst thuishoort, want hij is nog niet helemaal met pensioen). De Slowaak en drievoudige wereldkampioen heeft 121 zeges op zijn erelijst staan. De 32-jarige Franse sprinter Arnaud Démare staat met 95 zeges op plek drie.

Een opvallende naam in de top-10 is Tadej Pogacar. Het Sloveense wonderkind is er nog steeds maar 25, maar heeft al 69 koersen gewonnen. Remco Evenepoel won op zijn 24e al 54 koersen en staat 12e. Mathieu van der Poel (47 zeges) staat op plek 18 en Wout van Aert (46 zeges) staat 21e.

Top-20 actieve renners met meeste zeges:

Foto: Procyclingstats

Een andere interessante wielerstatistiek is de all-time ranking van de nog steeds actieve renners. Deze ranking houdt ook rekening met het gewicht van de overwinningen. Een wereldtitel is bijvoorbeeld een pak meer waard dan een zege in de Grand Prix Criquielion.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024