Dit is de (misschien wel verrassende) all time ranking van de nog steeds actieve renners

Eddy Merckx is zonder twijfel de allergrootste, maar wie zijn de beste renners die nog steeds actief zijn?

Tour de Suisse 2023 - 2

Op de website Procyclingstats, de wielerbijbel onder wielerfans, is een lijstje terug te vinden met de beste wielrenners aller tijden. Om de ranglijst samen te stellen, baseert de website zich op de verzamelde punten tijdens wedstrijden waarbij renners top-10 reden (top-3 in geval van etappes in rittenkoersen). Die uitslagen worden dan in een formule gegoten en daaruit blijkt dat Eddy Merckx de allergrootste is.

De Kannibaal doet met 3852.7 punten zelfs een pak beter dan de nummer twee, Sean Kelly (2147.2 punten) en de nummer drie, Francesco Moser (2127.2 punten). Op plek 17 vinden we de eerste renner terug die in 2024 nog actief is. Peter Sagan mag zich de GOAT van het actieve peloton noemen.

Sprintkoning Mark Cavendish is de tweede grootste, nog steeds actieve renner. Primoz Roglic staat op plek drie en dat is best wel verrassend aangezien de Sloveen pas heel laat profrenner is geworden en nog zeker niet aan het einde van zijn carrière is.

De Sloveense wonderboy Tadej Pogacar staat op plek vier (31e all time). Op zijn 25e staat hij in de all-time ranking al boven wielericonen als Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Vincenzo Nibali en Laurent Fignon. Chris Froome is al enkele jaren een schim van zichzelf, maar is wel de vijfde beste actieve renner (39e all time) in de ranglijst. De volledige top-10:

  1. Peter Sagan
  2. Mark Cavendish
  3. Primoz Roglic
  4. Tadej Pogacar
  5. Chris Froome
  6. Alexander Kristoff
  7. Arnaud Démare
  8. Nairo Quintana
  9. Wout van Aert
  10. Elia Viviani

Wout van Aert (75e all time) valt nog net binnen de top-10. Remco Evenepoel staat op zijn 24e al knap 12e (81e all time). Mathieu van der Poel staat 14e en is voorlopig nog niet in de all time top-100 terug te vinden (hij staat 104e), maar papa Adrie (97e) en grootvader Raymond Poulidor (19e) wel.

Achtergrond
  • Photo: HZ/SCA/Cor Vos © 2023