Vuelta Femenina 2024 | Dit zijn de blikvangers, favorieten en het parkoers

Demi Vollering aast in Spanje op revanche, nadat ze vorig jaar nipt geklopt werd door Annemiek van Vleuten. 

Vuelta

Bij de mannen wordt de Ronde van Spanje pas in het najaar verreden, bij de vrouwen is het de eerste grote ronde van het jaar. Zondag vindt in Valencia de Gran Salida van de negende La Vuelta Femenina plaats.

Parkoers

Er zijn in totaal acht etappes en er is voor elk type rensters wat wils. Op de eerste dag staat een biljartvlakke ploegentijdrit van 16 kilometer op het programma. Op de tweede dag kunnen de klimsters een eerste keer de benen testen in een heuvelachtige etappe, die evenwel kan eindigen op een massasprint.

Ook de derde etappe loopt over heuvelachtig terrein. De vierde rit is de enige in rechte lijn, met aankomst in Zaragoza. Op dag vijf staat de eerste bergrit op het programma. De rensters krijgen in de finale twee cols van tweede categorie voorgeschoteld. Op de slotklim ligt ook de finish.

Een dag later mogen de klassementrensters opnieuw aan de bak. De zesde rit finisht op een loodzware klim van 6.5 kilometer aan 6.7% naar het prachtige meer Laguna Negra. De voorlaatste etappe loopt over geaccidenteerd terrein.

De slotdag belooft groot spektakel op te leveren want het is de koninginnenrit. Eerst moeten de rensters over Puerto de la Morcuera (13.2 km, 6.3%). De streep wordt getrokken op een zware klim van 12.4 kilometer aan 4.9% naar skioord Valdesquí, ten Noorden van Madrid.

Favorieten

De organisatie kan rekenen op een hele fraaie deelnemerslijst. Nu Annemiek van Vleuten renster af is, is Demi Vollering de grote topfavoriet. De twee Nederlandse fenomenen vochten vorig jaar een beladen duel uit. Van Vleuten werd nipts eindwinnares.

Vollering haar grootste concurrentes zijn de in bloedvorm verkerende Katarzyna Niewiadoma en het Franse rondetalent Juliette Labous. Ook met de Italiaanse Gaia Realini zal ze bergop moeten afreken.

De andere blikvangsters zijn Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Marlen Reusser, Charlotte Kool, Grace Brown, Liane Lippert, Mavia Garcia, Riejanne Markus en Europees kampioene Mischa Bredewold. Wereldkampioene Lotte Kopecky skipt de Spaanse wielerronde.