De bucketlist van Tadej Pogacar: dit kan hij allemaal nog winnen op de weg

Tadej Pogacar is de meest succesvolle wielrenner van deze generatie. Hij is zelfs hard op weg de beste ooit te worden, maar de Sloveen heeft nog een aantal hiaten op te vullen op zijn erelijst. 

Pogacar

Afgelopen seizoen wist Pogacar alvast een aantal van die hiaten op te vullen: hij won de Ronde van Catalonië, Giro d'Italia, WK op de weg en Giro dell'Emilia voor het eerst in zijn loopbaan. De Sloveen wordt al de beste ooit genoemd, maar met de volgende koersen op zijn erelijst kan dit titel hem helemaal niet ontgaan.

Milaan-Sanremo

Van de hiaten op zijn erelijst is Milaan-Sanremo de koers waar Pogacar het al het vaakst geprobeerd heeft. Vier keer om precies te zijn. Dit jaar behaalde hij voor het eerst een podiumplaats. Met het parkoers van nu is het waarschijnlijk de zwaarste koers om te winnen voor de Sloveen.

Parijs-Roubaix

Al zal Parijs-Roubaix winnen ook niet makkelijk zijn. Maar dat de Sloveen zal meespelen in de Hel van het Noorden staat inmiddels buiten kijf. In de Tour de France van 2022 was hij al ijzersterk op de kasseien in het noorden van Frankrijk. Al vertelde Jasper Stuyven, die met Pogacar op pad was, dat Pogacar op de kasseien minder snelheid wist te maken dan andere toppers.

Vuelta a España

In de Vuelta a España brak Pogacar in 2019 definitief door. Drie etappes won hij, terwijl hij derde werd in het eindklassement. Nadien is hij niet meer teruggekeerd. Met zijn huidige niveau is het een kwestie van uit de problemen blijven en vervolgens de titel simpelweg ophalen.

Clásica San Sebastián

Datzelfde geldt voor de Clásica San Sebastián, die ook nog niet op de erelijst staat van Pogacar. Twee keer deed hij mee, twee keer kwam hij niet aan de meet. Trekt Pogacar een keer zijn vorm door na de Tour de France dan staat er op dat parkoers in Baskenland normaal geen maat op hem.

Vervolledigen grootste rondes van 1 week

Van de zeven grootste rondes van één week won Pogacar er 'pas' drie: Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. Blijven nog over de Ronde van Baskenland, Ronde van Romandië, Critérium du Dauphiné en Ronde van Zwitserland. In Baskenland werd hij in 2021 in een rechtstreeks duel verslagen, terwijl hij in 2020 bijna de Dauphiné won. De andere rondes reed hij nooit.

Tour Down Under

Manager Alex Carera vertelde onlangs dat Pogacar de Tour Down Under hoog op zijn bucketlist heeft staan. Eén keer deed hij mee in Australië. Die trip werd memorabel om een andere reden: Pogacar verloor er zijn paspoort.

Mini-Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen staat al op zijn erelijst, maar de kleine variant ervan nog niet. De E3 Saxo Classic reed hij één keer, maar toen moest Pogacar zijn meerdere erkennen in Wout van Aert en Mathieu van der Poel en eindigde hij als derde.

Olympisch goud

Dat olympisch goud niet het allerbelangrijkste is voor Pogacar bewees hij dit jaar. Hij zegde af voor de wegwedstrijd. De reden: te vermoeid. De echte reden: de niet-selectie van zijn vriendin Urska Zigart. In Tokio werd Pogacar in 2021 derde. In 2028 in Los Angeles zal Pogacar er ongetwijfeld wél bij zijn.

WK tijdrijden

Het WK tijdrijden zou weleens een groot doel kunnen worden. In de Tour de France liet hij al zien hoe goed hij tegen de klok is. Ook in tijdritten in de eerste week. Twee keer deed Pogacar mee aan het WK tijdrijden: in 2021 werd hij tiende, in 2022 werd hij zesde. Goud op de tijdrit is zeer realistisch voor Pogacar.

Nieuws
  • Cor Vos