Giro d'Italia 2024: graveletappe, mythische Stelvio en 6 aankomsten bergop

Het ziet er naar uit dat Tadej Pogacar straks met een historische kloof het algemene klassement naar zijn hand zal zetten.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

Zaterdag 4 mei is het zover. Dan gaat in de regio Piërmonte de 107e Giro d'Italia van start. De Italiaanse wielerronde wordt volledig op Italiaanse bodem verreden. Op de slotdag (26 mei) wordt er gesprint in Rome.

De twee uitblinkers zijn een graveletappe en een finish bovenop de mythische Stelvio. Er zijn twee individuele (vlakke) tijdritten en in zes etappes ligt de finish bergop. Het zwaartepunt ligt in de zware derde week.

Week 1

Op dag één staat een heuvelrit met aankomst in Turijn gepland. Op dag twee krijgen de renners al een eerste aankomst bergop voorgeschoteld, op een col van eerste categorie. De sprinters zijn op dag drie voor het eerst aan de beurt. De zesde rit in Siena (waar de Strade Bianche wodt verreden) zal de klassementsmannen ongetwijfeld veel stress bezorgen, want ze moeten drie gravelstroken van in totaal 11,6 kilometer veilig zien door te komen.

Week 1 wordt afgesloten met een individuele tijdrit van 37,2 kilometer, die voornamelijk over vlakke wegen loopt en finisht op een klimmetje in het centrum van Perugia.

Week 2

De achtste etappe finisht bovenop Prati di Tivo (14.2 km, 7.2%). Daags na de eerste rustdag staat een zware bergetappe op het programma, met finish op Bocca della Selva (17.9 km, 5.6%) De 11e en 13e etappe zijn op maat van de sprinters. Tijdens de 12 etappe moet het peloton 10 gecategoriseerde beklimmingen over. Op dag 14 staat een biljartvlakke tijdrit van 31 kilometer op het menu.

De tweede week eindigt met een monsterlijke bergetappe van maar liefst 220 kilometer en vijf beklimmingen. De finish ligt bergop op een tweetrapsraket in het skioord Livigno.

Week 3

De derde week zal zelfs de beste klimmers angst inboezemen. Meteen na de tweede rustdag volgen immers twee zware bergritten met aankomst bergop. Tijdens de 16e etappe wordt het peloton over de Stelvio gestuurd. De top van die mythische klim ligt op een hoogte van 2758 meter en is het dak van de Giro.

Wie de Giro in extremis nog naar zijn hand wil zetten zal dat op de voorlaatste dag moeten doen. De Monte Grappa (19.1 km, 8.1%) moet dan twee keer beklommen worden. Op de laatste dag wordt er net als vorig jaar rondjes gereden in Rome.

 

 

In vergelijking met de voorgaande edities, is het parkoers niet super zwaar. De organisatie hoopte op die manier wellicht Wout van Aert aan de start te krijgen (die helaas moet afhaken). Ook Pogacar zal opgelucht zijn met dit minder zware parkoers want hij moet een maand na de Giro al weer aan de bak in de Tour.

 

 

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023