Richard Carapaz lost iedereen op slotklim en wint koninginnenrit Ronde van Romandië

Richard Carapaz heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven, maar de verrassing van de dag is Florian Lipowitz.

Romandië

Zaterdag werd in de Ronde van Romandië de koninginnenrit verreden. Op het menu stonden vijf beklimmingen van eerste, tweede en derde categorie. De finish lag op de top van een zware klim naar Leysin (13.8 km, 6%).

De eenzame Franse vluchter Clément Berthet reed aan de voet van de slotklim een flinke minuut voor het jagende peloton uit. De mannen van INEOS Grenadiers legden een strak tempo op, waardoor onder meer Luke Plapp moest afhaken.

Op 5.4 kilometer van de top zat het avontuur van Berthet erop, waarna Egan Bernal een versnelling plaatste. De Colombiaan schudde stevig aan de boom. Enkel ploegmakker Rodriguez, Carapaz, Ayuso, Sivakov, Vlasov, Lipowitz, Mas en Van Wilder konden volgen.

Op 3 kilometer van de top trok een verrassend sterke Lipowitz ten aanval. De 23-jarige Duitser reed iedereen eraf, met uitzondering van Rodriguez en Carapaz. Voor die laatste ging het nog steeds niet snel genoeg. De Olympische kampioen ging er op twee kilometer van de streep alleen van door en sloeg meteen een mooie kloof.

Carapaz leek solo boven te komen, maar Lipowitz kwam helemaal op het einde nog heel sterk opzetten. De Ecuadoraan slaagde er uiteindelijk in om de Duitser nog nipt af te houden. Het is al van de Vuelta geleden dat Carapaz nog eens een WorldTour-koers won. Carlos Rodriguez bolde als derde over de streep en neemt de gele leiderstrui over van Juan Ayuso, die pas als 11e finishte. Beelden en uitslag:

In het algemene klassement verdedigt Carlos Rodriguez een voorsprong van 7 seconden op Aleksandr Vlasov en 9 seconden op Florian Lipowitz. Tijdens de slotetappe van en naar Vernier moeten de renners vier keer over een klimmetje van anderhalve kilometer aan 4.3% gemiddeld.

Nieuws
  • Cor Vos