Van der Poel legt jaarrekening neer met winst van 1.3 miljoen euro: een inzicht in zijn financiën

Dankzij zijn capriolen op de fiets, heeft Mathieu van der Poel zijn bankrekening de afgelopen jaren flink kunnen spijzen.

Mathieu van der Poel reed in 2023 een indrukwekkend seizoen dat hij wellicht nooit meer zal evenaren. Het fenomeen won Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en kroonde tot wereldkampioen op de weg én in het veld. Dankzij die sportieve successen verdiende hij nooit eerder zoveel.

Dat blijkt uit de jaarrekening die 'VDP Sports' neerlegde bij de Nationale Bank van België. Van der Poel woont in 's Gravenwezel, een residentiële gemeente in de Belgische provincie Antwerpen, en moet de inkomsten van zijn vennootschap dus bekend maken. (In België kan je zo'n jaarrekening gratis opvragen, in Nederland moet je betalen voor die dienst).

Als we in die jaarrekening duiken, dan zien we dat Van der Poel van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023 een brutomarge (omzet - kosten) van maar liefst 1.951.580 euro bijeen reed. Dat is zo'n 443.000 euro meer dan het vorige boekjaar.

Na aftrek van een hele hoop kosten en belastingen, houdt hij daar een winst van 1.364.256 euro aan over. Dat is 320.000 euro meer dan het jaar er voor. In zijn eerste boekjaar (VDP Sports werd opgericht op 3 maart 2015) maakte het bedrijf 138.886 euro winst.

De inkomsten van Mathieu van der Poel kunnen grofweg verdeeld worden in drie categorieën: het jaarsalaris, prijzen- en stargeld en de inkomsten uit persoonlijke sponsorcontracten.

Loon van 4 miljoen

Het grootste deel van zijn inkomen is wellicht het salaris dat Alpecin-Deceuninck hem elk jaar uitbetaalt voor zijn geleverde diensten op de fiets. Dat schommelde de laatste jaren rond de 2 miljoen euro, maar volgens La Gazzetta dello Sport kreeg hij onlangs een fikse loonsverhoging en verdient hij nu 4 miljoen euro bruto per jaar.

Prijzen- en startgeld

Van der Poel is een veelwinnaar en vangt dus ook heel wat prijzengeld, maar eigenlijk is dat voor hem maar een habbekrats. Zo leverde zijn zege in de Ronde van Vlaanderen hem 'slechtst' 20.000 euro op. Afgelopen crosswinter reed hij 54.200 euro aan prijzengeld bijeen.

Opmerkelijk: het startgeld dat Mathieu van der Poel krijgt als hij komt opdagen op een cross (hij hoeft niet eens te winnen), ligt een pak hoger. Vorige winter streek hij 15.000 tot 20.000 euro op, telkens hij zijn gezicht liet zien.

De wereldkampioen reed in totaal 14 crossen dus u kan zelf het rekensommetje maken. Kanttekening: officieel mag er voor wereldbekermanches en kampioenschappen geen startgeld uitgekeerd worden, maar het vermoeden bestaat dat publiekstrekkers als Van der Poel en Van Aert toch startgeld ontvangen.

Sponsorcontracten

Naast zijn loon en het prijzen- en startgeld, ontvangt Van der Poel ook nog eens inkomsten uit contracten met persoonlijke sponsors. Zo is hij trotse ambassadeur van onder meer Canyon, fietsbrillenproducent Oakley, Zwift, Lamborghini en 4gold.

De financiële details van die contracten zijn strikt geheim, maar we mogen er vanuit gaan dat het een ster als Van der Poel een bedrag van minstens zes, misschien zeven nullen oplevert.

Achtergrond
  • Foto: Cor Vos/Unsplash