Wilfried Peeters probeert mindere voorjaar Soudal Quick-Step te verklaren: 'Trouwen en bouwen, een wielerwijsheid dat een renner daar niet beter van wordt'

Het is niet het voorjaar van Soudal Quick-Step. Voorlopig houdt Tim Merlier de eer nog enigszins hoog.

Ronde vanVlaanderen 2024 men

In de grootste Vlaamse koersen kwam Soudal Quick-Step er niet aan te pas, maar afgelopen woensdag was er een lichtpuntje op te merken door de winst van Tim Merlier in de Scheldeprijs. Ploegleider Wilfried Peeters vertelt in Het Nieuwsblad dat hij de mindere prestaties al zag aankomen.

"Ik heb dat letterlijk in december al gezegd. Met onze voorjaarsploeg moeten we mikken op de woensdagen. Patrick is dan niet akkoord, maar ik wist: als de kopman niet goed is, dan volgt de tweede lijn ook niet."

Voor Parijs-Roubaix heeft Peeters iets meer vertrouwen, omdat het een totaal anders koers is. Maar dat er iets niet in orde is, is duidelijk, weet ook Peeters. Waar ligt het aan? "Moeilijk te zeggen. Maar ze staan anders in het vak, zitten in een andere fase van hun leven."

Trouwen en bouwen

"Ik had het er onlangs nog over met Patrick: trouwen en bouwen. Dat is zo’n wijsheid van het wielrennen. Een renner wordt daar niet beter van. Ik herinner me dat ik in 1992 tekende voor Telekom. Walter Godefroot vroeg meteen of ik getrouwd was. Ik heb eerlijk geantwoord: ‘Ja en we zijn ook aan het bouwen.’ Dat was ‘oei, oei, oei’.

De woorden van Godefroot bleken profetisch. "En inderdaad: 1992 was het slechtste jaar uit mijn carrière. Ik zeg het niet graag, maar wie bouwt er op dit moment? Yves Lampaert. De tijden zijn veel veranderd, maar dat brengt altijd een sleur mee.”

Al benadrukt Peeters dat de renners er genoeg voor doen. "Ik weet dat Kasper Asgreen 110 procent voor zijn vak leeft. Hij doet er misschien zelfs te veel voor. Zoals Zdenek Stybar dat ook kon doen."

"Maar meer trainen is niet altijd het antwoord. Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel gaan daar niet aan kapot, veel andere moeten zorgen dat ze in hun training zeker ook genoeg rust inbouwen."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2024