Opmerkelijk: 107 (!) profrenners en -rensters liggen momenteel in de lappenmand

Het ziekteverzuim op het werk is wellicht in geen enkele sport zo groot als in het profwielrennen anno 2024.

De voorbije weken werd het peloton meermaals opgeschrikt door grote valpartijen. Vooral de horrorcrash in Dwars door Vlaanderen en in de Ronde van het Baskenland heeft veel slachtoffers gemaakt. Zo liggen wereldtoppers als Jonas Vingegaard, Wout van Aert én Remco Evenepoel momenteel met heel wat breuken in de lappenmand.

Het tijdstip had niet slechter gekund. Van Aert kwam enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen ten val. Hij mocht een streep trekken door zijn voorjaar en mist vrijwel zeker de Giro. Remco Evenepoel mag een streep trekken door de Ardennenklassiekers en Jonas Vingegaard is onzeker voor de Tour.

Die drie fenomenen zijn lang niet de enigen die momenteel in de lappenmand liggen. Ook toppers als Mikel Landa, Marlen Reusser, Jay Vine, Lennard Kämna, Steff Cras... zijn momenteel aan het revalideren van hun blessures.

Honderdtal geblesseerden

Volgens de gespecialiseerde wielerdatabank Procyclingstats, zitten momenteel maar liefst 107 profrenners en -rensters in de ziekenboeg! Kleine kanttekning: de lijst is niet 100% correct. Bij sommige renners is het niet helemaal zeker of ze nog steeds in de lappenmand liggen (bv Toon Aerts).

Bij anderen is het dan weer onduidelijk wat de reden van hun afwezigheid is en nog anderen zijn al weer volop aan het trainen (bv Arnaud De Lie) of mountainbiken (bv Filippo Colombo). De lijst houdt overigens enkel rekening met renners die de afgelopen 12 maanden geblesseerd raakten. Renners die ziek zijn en geen blessures opliepen tellen ook niet mee.

Foto: website Procyclingstats
Foto: website Procyclingstats
Foto: website Procyclingstats
Foto: website Procyclingstats

Julian Mertens

Iemand die al heel lang in de lappenmand ligt is Julian Mertens. Eind mei 2023 belandde de 26-jarige Belg enkele dagen in een coma, na een aanrijding met een tractor op training. Mertens lag lange tijd in het ziekenhuis en het lijstje blessures was eindeloos lang.

Negen ribben, twee breuken in de ruggengraat, schouderblad, sleutelbeen, kaak en tanden, armen, rugwervels, achterhoofd... "Bijna mijn volledige bovenlichaam was gebroken", zei hij daarover. Mertens hervatte in oktober de trainingen en staat nog onder contract bij Bingoal WB, maar koersen zit er voorlopig niet in.

Nicolas Edet

Een andere pechvogel is Nicolas Edet. De 36-jarige Fransman liep tijdens een val in de Giro d'Italia van 2021 een breuk op in het linker opperarmbeen. Die blessure speelde hem twee jaar later nog steeds parten. Op 25 februari 2023 gaf hij op in de Faun-Ardèche Classic omdat hij naar eigen zeggen zijn arm niet meer kon bewegen.

Sindsdien reed hij geen enkele koers meer en de toekomst ziet er niet goed uit. Edet kampt met een verlamming van de radiale zenuw waardoor hij zijn linkerhand niet goed kan gebruiken. Zijn contract bij Arkéa Samsic werd bovendien niet verlengd en een nieuwe ploeg bood zich nog niet aan.