Ritwinnaar Tour de France Alexis Vuillermoz kondigt wielerafscheid aan

De Franse klimmer kan terugblikken op een meer dan geslaagde carrière met negen overwinningen, waaronder een rit in de Tour.

Tour de France 2015 - stage 8

Alexis Vuillermoz houdt het na 12 seizoenen op het hoogste niveau voor bekeken. De 35-jarige Fransman kondigde via Instagram aan dat hij aan zijn laatste seizoen als profwielrenner bezig is.

"Met veel emoties en trots kondig ik aan dat 2024 mijn laatste profseizoen zal zijn”, schrijft hij. “Er wachten nog geweldige wedstrijden op me en ik zal alles blijven geven, zodat ik zonder spijt kan stoppen.”

Vuillermoz tekende zijn eerste profcontract in 2013 bij Sojasun. Een jaar later trok hij naar AG2R La Mondiale. Na zeven jaar bij die ploeg gereden te hebben, maakte hij in 2021 de overstap naar Team Total Direct Energie (het huidige TotalEnergies), waar hij ook zijn carrière zal beëindigen.

Mûr-de-bretagne

Vuillermoz kon een flink stukje klimmen en boekje in totaal negen profoverwinningen. Het hoogtepunt van zijn carrière is het winnen van de achtste etappe in de Tour van 2015. Vuillermoz klopte toen Dan Martin, Alejandro Valverde en Peter Sagan op Mûr-de-bretagne.

In 2022 won hij vanuit de vroege vlucht een rit in de Dauphiné. Hij mocht de volgende dag in de gele leiderstrui koersen. Vuillermoz behaalde ook enkele mooie ereplaatsen zoals een vierde plek in de Ronde van Lombardije en zesde plek in de Waalse Pijl. In de Giro d'Italia van 2014 strandde hij op een 11e plek en in de Tour van 2017 op een 13e plek in de eindstand.

Seizoen nog lang

"Dit is niet het moment om dank je wel of tot ziens te zeggen, maar ik wilde dit nieuws delen zodat ik volop kan genieten van dit laatste seizoen", klinkt het op de website van de ploeg. "Het seizoen is nog heel lang."

"Mijn volgende koersen zijn de Grand Besançon Classic en de Tour du Jura. Het is een weekend dat me nauw aan het hart ligt, omdat ik hier vandaan kom, en het is een kans om in mijn laatste seizoen voor eigen volk te koersen."

"Ook de Ardennenklassiekers staan ​​op mijn agenda, en ik ben er trots op dat ik de Waalse Pijl en Luik kan rijden met mijn teamgenoten, die ik zo goed mogelijk zal helpen. Uiteraard ga ik er alles aan doen om zo goed mogelijk te presteren. Tussen nu en oktober hoop ik zo vaak mogelijk bovenaan te eindigen.”

Nieuws
  • Photo Dion Kerckhoffs//Davy Rietbergen/Cor Vos © 2015